Vizsgálat indul az Andrássy úti ingatlanok ügyében

Vizsgálatot indított a Fővárosi Főügyészség több Andrássy úti ingatlaneladással kapcsolatban. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a VI. kerület több palotát áron alul értékesített. Ha a szerződések semmisnek bizonyulnak, és kiderül, hogy sértették a közérdeket, az ügyészség akkor indíthat eljárást.

MNO
2006. 06. 02. 11:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészség Lászay János (Polgári Koalíció frakciója) kerületi képviselő bejelentése alapján indított vizsgálatot több Andrássy úti, valamint egy Király utcai és egy Bajcsy-Zsilinszky úti ház adásvételi szerződésével kapcsolatban.

Morvai Attila, a hivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint egyelőre a szerződéseket, a kapcsolódó képviselőtestületi határozatokat és egyéb iratokat tekintik át, annak kiderítésére, megköthették-e érvényesen a szerződéseket, vagy sem. Ha a szerződések semmisnek bizonyulnak, és kiderül, hogy sértették a közérdeket, akkor indíthat eljárást az ügyészség. Morvai Attila elmondta azt is, hogy magánjogi eljárásról van szó.

A hvg.hu korábbi hírei szerint felvetődött a gyanú, hogy a VI. kerületi önkormányzat ezeket az ingatlanokat rendre áron alul értékesítette. A vádak szerint minimális törzstőkéjű, külön e célra létrehozott cégek vásárolták föl az étékes ingatlanokat a kerületben, majd ezek több tulajdonosváltást követően jutottak el végső tulajdonosukhoz.

A VI. kerületi önkormányzat az Info Rádiónak nem kívánt reagálni arra a kérdésre, hogy valóban van-e egy szűk ügyvédi kör, amely a hozzátartozó cégeken keresztül a kerület vezetőinek segítségével vásárolta fel az ingatlanokat.

A VI. kerületi Fidesz évekkel ezelőtt már írt beadványt a Fővárosi Főügyészséghez, amelyben vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, ám akkor ezt a kérvényt elutasították, mondván, az önkormányzat a vagyonával úgy gazdálkodik, ahogy akar – ismertette az előzményeket Gyenge Zsolt (Fidesz). Később az Állami Számvevőszék jelentést adott ki a kerület vagyongazdálkodásával kapcsolatban, amelyben törvénysértőnek találta az ingatlaneladásokat, mivel azokat nem pályáztatták meg – ismertette a fideszes politikus. Hozzátette: ezzel a kerület a saját rendeletét is megsértette, mivel abban az áll, hogy 200 millió forint érték felett csak pályáztatás útján lehet értékesíteni az ingatlant. Az esetekkel kapcsolatban később a Közigazgatási Hivatal is törvénytelenséget állapított meg – mondta Gyenge Zsolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.