Az Advertum lép az APEH helyébe

Ha akarja a fociliga, ha nem, a botrányos ügyeiről elhíresült Advertum Kft. fogja kisegíteni a szervezetet a hárommilliárd forintos adósságából. A kormányzati segítséggel pénzhez juttatott, Veres János miniszter szűkebb pátriájában működő nyírségi médiabirodalom egyébként százmilliós tartozást halmozott fel az állam felé. A kormány ennek ellenére bízik a cégben.

Bodacz Balázs
2008. 11. 01. 19:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Advertum Kft. megkötötte a bankokkal azokat a kölcsönszerződéseket, amelyek segítségével kiegyenlítheti a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) 3,1 milliárd forintos adósságát – közölte tegnap a távirati iroda. Történt mindez annak ellenére, hogy a liga pénteken nemet mondott a botrányok által övezett céggel történő együttműködésre. Az Advertumon kívül egyetlen fél van, amely szeretné nyélbe ütni az üzletet: a kormány, azon belül pedig Veres János pénzügyminiszter. A klubok kutyaszorítóban vannak: ha nem a kormány és az Advertum elképzelései szerint rendeződik az adósságuk, akkor a pénzügyi tárca alá rendelt adóhatóság megkezdi a végrehajtásokat. Egy korábbi kormányhatározat értelmében a profi futball „megsegítése” során a kormány garanciavállalással áll az Advertum mögé, hogy e cég hiteleket vegyen fel, és ebből fizesse vissza a klubok adósságait – az államnak. Sőt, az Advertum nem csupán a klubok adósságának mértékéig részesül állami hitelgaranciában, hanem további 2,1 milliárdhoz juthat, amelyből országos médiabirodalmat építhet. A koncepció szerint a cég abból törleszti a hiteleket, hogy mindezért cserébe a klubok átadják neki saját marketing- és reklámjogaikat. Csakhogy a hivatásos fociliga nem ment bele az üzletbe, a szervezet vezetése pénteken visszautasította az ajánlatot.
Klausmann Viktor, a vállalatbirodalom szóvivője tegnap elmondta, hogy a klubok szándékával szembemenve is kifizetik azok adósságait, a csapatok ezek után az Advertumnak fognak tartozni. Ha a liga végleg elzárkózik attól, hogy a magáncég kezébe adja a teljes magyar profi labdarúgás reklámjogait, akkor pereskedés kezdődhet. Emlékezetes: az Advertum nemrégiben vesztette el mindhárom észak-kelet-magyarországi rádiócsatornáját, ugyanis százmilliós sugárzási díjtartozást halmozott fel a médiahatóság felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.