Szabadlábon a panamázó vállalkozó

Már nincs előzetes letartóztatásban Nagy György, az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében október végén letartóztatott vállalkozó – értesült lapunk, a szabadlábra helyezést és az esetleges vádalkut azonban Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Legkorábban hétfőn tájékoztatják a közvéleményt a bűnügyről, amelynek fő gyanúsítottja a letartóztatott SZDSZ-es Gál György.

2008. 12. 08. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hunvald György MSZP-s polgármester, aki a Népszabadság szerint a kerületi jegyzővel együtt szintén gyanúsított lehet, lapunknak elmondta: a nyomozó hatóságok meg sem kérdezték őt, pedig bizonyítani tudja, hogy a privatizált ingatlanok értékéhez képest kétszeres-háromszoros bevételhez jutottak az egykori zsidónegyednek nevezett területen, például a Király utcában és a Dob utcában. – Mindenki tudta, hogy a versenyeztetés nélküli privatizáció nem felel meg a törvényeknek, de a kerületnek nem volt pénze a felújításra. A lakottan értékesített ingatlanokból végül a bevételből költöztette ki az önkormányzat a lakókat – fűzte hozzá.
Hoffmann László ügyvéd három civil szervezet nevében éppen a lakottan való eladás miatt tett feljelentést még 2006-ban, azonban információnk szerint ő maga is érintett volt az egyik „kenőpénzes” ingatlanban, a Király utca 15. szám alatti házban, és csaknem 300 millió forintot kért Nagy Györgytől az egyik helyiség kiürítéséért. – Valójában egyik ügyfelem nevében jártam el, kisebb, de nagyságrendileg hasonló összegért. Nekem nem, csak a fiamnak volt itt egy bérleménye – magyarázta Hoffmann. Megjegyezte: a képviselő-testületben mindenki érintett lehetett.
Garabits Károly, a Fidesz erzsébetvárosi alelnöke, akiről az Index és a Magyar Hírlap is azt állította: maga is elismerte, hogy az egyik ingatlanügyletben közvetítő volt, lapunknak mindent cáfolt.
– Ilyet soha nem mondtam, ezt bizonyítani tudom – közölte az egykori MSZP-s és független képviselő, aki 2002 óta nem tagja a testületnek.
Információnk szerint az ügy politikai leszámolás is: nemcsak Hunvaldtól szabadulnának saját pártján belüli ellenfelei, az SZDSZ-en belül is háború dúl, ám egyben az ellenzéket is „kivégeztetné” a hatalom.
Mint arról beszámoltunk, az előzetes letartóztatásban lévő Gál György erzsébetvárosi SZDSZ-es frakcióvezető, a kerületi gazdasági bizottság elnöke a megalapozott gyanú szerint hivatalos személyként összesen 195 millió forint támogatást, azaz kenőpénzt kért és kapott a vállalkozótól. A nyomozás eddigi adatai szerint 2003 és 2004 között nyolc önkormányzati lakóház értékesítésekor Gál és a vele együttműködő vállalkozó a VII. kerületi önkormányzatnak ez idő alatt 700 millió forint kárt okoztak, és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg. – Az ingatlanok értékesítésére létrehozott projektcégeknek forgalmi érték alatt – off-shore társaságok közbeiktatásával – értékesített épületeket rövid időn belül, jelentős haszonnal egy külföldi befektetőknek értékesítették. A gazdasági bizottság elnöke közölte Naggyal, hogy mennyit kell fizetnie a pályázaton kívüli ügyletért, amelybe bevonták az értékbecslőt is. Az elnök a gazdasági bizottság tagjait, majd ezt követően a képviselő-testületet tévedésbe ejtette – derült ki a gyanúsításból.
Lapunk felvetésére, hogy utóbbi nem életszerű, Fazekas Géza ügyészségi szóvivő azt mondta, hogy a részletekről nem nyilatkozhat, azt azonban megemlítette, hogy a két éve tartó nyomozáshoz éppen a VII. kerületi polgármesteri hivatal tett beadványt, sértettként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.