Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Weiszenberger, a nagy mesemondó

Súlyosbították a vádat a Weiszenberger László volt kiskunhalasi MSZP-s képviselő elleni büntetőügyben. A fiatalember ellen már hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt folyik eljárás, mert az ügyészség szerint kistérségi megbízottként csúszópénzt kért és kapott egy vállalkozótól, hogy közbenjárjon pályázata sikeres elbírálásáért. A vádat egy titokban rögzített videofelvétel is alátámasztja.

Török László
2008. 12. 25. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az ügyészség módosította a vádat, és hivatalos személy által, fontosabb ügyben, hivatali helyzettel visszaélve elkövetett vesztegetés bűntettével vádolta meg Weiszenberger Lászlót, a terhelt is változtatott korábbi védekezési stratégiáján: tegnap vallomást tett. A fiatalember, aki Zuschlag János képviselőtársa volt a kiskunhalasi önkormányzat MSZP-frakciójában, „élete örök szégyenfoltjának” nevezte azt a titokban rögzített videofelvételt (ezt később a Hír TV mutatta be), amely bizonyítja, ötmillió forint csúszópénzt kért egy vállalkozótól, hogy pályázata pozitív elbírálásáért közbenjárjon. A volt kistérségi megbízott a felvétel szerint húsz cégnek segített hasonló módon, ezért ő alkalmanként félmilliót tehetett zsebre, a maradék pénzt pedig minisztériumi ismerősének kellett átadnia, aki döntött a beadott pályázatokról. Weiszenberger elmondta, hogy soha nem járt egy minisztériumban sem ügyeket intézni, az egész történetet csak kitalálta, hogy így jusson pénzhez.
– Gyermekkoromban mesemondóversenyeket nyertem – közölte a volt szocialista képviselő.
– Ez, tudom, viccesen hangzik – mondta. Fodor Endre tanácsvezető bíró megjegyezte: „Nem. Ez egyáltalán nem hangzik viccesen.” Az viszont tény, hogy a nyertes vállalkozó, mielőtt rögzítette a Weiszenbergerrel folytatott beszélgetését, 17 millió forintot kapott a Miniszterelnöki Hivataltól pályázatára.
A terhelt védője, Bene Zoltán kérte a per felfüggesztését, ugyanis alkotmányos aggályai vannak az eljárással kapcsolatban, ami miatt szerinte az Alkotmánybírósághoz kell fordulni véleményért. Védence ugyanis megállapodott az ügyészséggel, hogy beismerő vallomása után tárgyalás nélkül, gyorsított eljárásban ítélkeznek felette, és így „megússza” egy felfüggesztett börtönbüntetéssel. Ám Fodor Endre bíró úgy döntött, a gyorsított eljárás feltételei nem állnak fenn. Bene szerint a tárgyalásról való lemondás intézménye nincsen egyértelműen szabályozva, védence beismerő vallomása nem vehető figyelembe bizonyítékként egy normális tárgyaláson, sőt úgy vélte, Fodor Endre sem ítélkezhetne ügyfele cselekményéről, hiszen a gyorsított eljárást azért nem támogatta, mert kételyei támadtak Weiszenberger beismerő vallomásával kapcsolatban. – Ezzel ítélethozatal előtt minősített egy bizonyítékot, amit nem tehetett volna meg – mondta lapunknak Bene Zoltán. A bíróság a pert elnapolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.