Milliárdok vándoroltak el az MVM-től

Számos korrupciógyanús ügyletre derülhet fény a közeljövőben a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) korábbi életéből a belső vizsgálatok alapján. A lavinát a Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselő cége, a System Consulting Zrt. közvetítésével folytatott áramvásárlási tranzakciók ügye indította el. Mára kiderült az is: közel tízmilliárd forint kerülhetett offshore cégekhez Kapolyi révén az MVM-től.

2009. 03. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belső vizsgálat azt követően indult el az állami Magyar Villamos Művek Zrt.-nél (MVM), miután Kapolyi László kihátrált az MVM tulajdonában lévő Vértesi Erőmű közvetítésével zajló áramvásárlási üzletből, és ezzel a gyanú szerint közel tízmilliárd forintos kárt okozott az erőműnek, így közvetve az államnak is. A villamos művek korábbi szerződéseinek feltárása révén azonban a szerencsétlen árambizniszen túlmutató ügyek csíráira, igen furcsa ügyletek nyomára is bukkantak a cég adatszobájában a szakértők.

*

Az Index internetes portál tegnap például beszámolt arról, hogy közel tízmilliárd forint került tavaly az MVM-től egy Kapolyi-cég közbeiktatásával egy offshore hátterű vállalkozáshoz, amelyet az FTC angol befektetőjének budapesti „helytartója”, Szász András képvisel Luxemburgban.
Vásárosnaménytől
az adóparadicsomig
Az úgynevezett „Kárpát-Energo-ügyről” lapunk korábban már cikkezett, de most újabb részletek láttak napvilágot a sajtó birtokába került dokumentumok alapján. Mint megírtuk, Kárpát-Energo Zrt. néven egy projektcéget hoztak létre Kapolyi László közreműködésével a milliárdos vállalkozó gázturbináinak elhelyezésére is szolgáló, Vásárosnaménybe tervezett erőmű beruházásához. A társaságot Kapolyi cége, a System Consulting alapította, de egy idő után többségi, 51 százalékos tulajdonosa lett az MVM is.
Az állami áramtársaságra azért is szüksége lehetett Kapolyinak, mert a gázturbinás erőművének megvalósítása érdekében az MVM csakhamar 55,3 millió eurós (akkori árfolyamon mintegy 15 milliárd forintos) általános vállalatfinanszírozási, fejlesztési hitelt nyújtott a Kárpát-Energónak. A projektcég a kölcsönt az MVM korábbi gazdasági vezérigazgató-helyettesének, Molnár Lászlónak a jóváhagyásával egy összegben, a hitelszerződés megkötése után öt nappal azonnal lehívta, pedig erre az eredeti elképzelések szerint csak a vásásrosnaményi létesítmény megvalósításával párhuzamosan lett volna lehetőség. A milliárdokra azonban sürgősen igényt tartottak, és különösebb akadályokba nem is ütköztek a pénz megszerzésében, hiszen erről éppen az a Molnár László döntött az MVM-nél, aki a Kárpát-Energo igazgatója is lett egyben.
A vásárosnaményi erőműre felvett kölcsön azonnali lehívása az MVM belső vizsgálatai szerint nem feltétlenül Kapolyi gázturbináinak beindítását szolgálhatta. A Kárpát-Energónál az állami hitel felvétele után ugyanis gyanús pénzmozgások indultak el. A napokban lapunkhoz is eljuttatott vizsgálati iratok szerint az MVM kölcsönének átutalását követően három nap sem telt el, és a Kárpát-Energo 32,553 millió eurót (mintegy 9 milliárd forintot) utalt át a luxemburgi Power Investments II. nevű cégnek befektetési kölcsönként.
A Kárpát-Energo tavaly június elején folytatta a furcsa ügyleteit, 5,748 millió euró (1,4 milliárd forint) értékben részvényeket jegyzett a Power Investments II-ben, amelyben már tavasszal, a 9 milliárdos hitel lehívásával egy időben megemelték a tőkét. Egy héten belül pedig a Kárpát-Energo ezt a részesedést továbbértékesítette egy liechtensteini székhelyű panamai cég részére. Az Index közlése szerint a Power Investments II. nevű társaság tulajdonosa is egy off-shore cég, amelyet a Kajmán-szigeteken jegyeztek be.
Fradi-szív
a Kajmán-szigeteken
A kajmán-szigeteki Power Investments International székhelye mindössze egy postafiók az Ugland House nevű irodaépületben. A társaság luxemburgi leányvállalatának vezető tisztségviselője pedig az a Szász András, aki az olajgate-ügyben játszott szerepén túl leginkább azzal vált híressé Budapesten, hogy a Ferencváros skót befektetőjét, Kevin McCabe-et képviseli az Esplanade Kft. felügyelőbizottsági tagjaként. Szász tegnap úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a Kapolyi-féle System Consulting rendezte elszámolását a Kárpát-Energóval, és ezzel egyidejűleg a Power Investments cégcsoporttal is elrendeződtek az elszámolások. Arra a kérdésre azonban azóta sem adott választ senki, hogy miért volt szükség egyáltalán ezekre az „elszámolásokra” a külföldi adóparadicsomokba bejegyzett tulajdonosi hátterű cégekkel. Pontosabban egy magyarázat talán mégis létezik. Kapolyi régi vágya volt ugyanis, hogy megvásárolhassa az MVM tulajdonában lévő Vértesi Erőművet. Ehhez azonban milliárdok kellettek, amelyeket egy idő után ki is fizetett az üzemet működtető állami cég részvényeiért. Többen azonban azt gyanítják, hogy Kapolyi a vásárosnaményi erőműre kapott állami hitelből kívánta megvásárolni a Vértesi Erőmű Zrt. részvényeit. (Erre közleményben utalást tett Bencsik János, Tatabánya polgármestere is.)
Az mindenesetre még az MVM felügyelőbizottságának érdeklődését is felkeltette, hogy a Kapolyi által gründolt Kárpát-Energótól befektetési kölcsönt kapott Power Investment II. elnevezésű luxemburgi társaság –alig egy hónappal azután, hogy a Kárpát-Energo 9 milliárdos hitelt kapott az MVM-től – 1,724 millió eurót (nagyjából 430 millió forintot) fizetett az MVM-nek „vértes vételár 1. része” címen. Felmerült tehát, hogy ezt az összeget Kapolyi helyett fizette ki a Power Investments a Vértesi Erőmű egy részéért.
A Vértesi Erőmű részvényeinek megvásárlását azonban nem lehetett lezárni. 2008 decemberében Kapolyi László írásban be is jelentette, hogy eláll a Vértesi Erőmű Zrt. megvásárlásától, és a Power Investments II. által felvett kölcsön fedezetéül felajánlotta az erőműtársaságért már megfizetett vételárat, a System Consultingnak a Kárpát-Energóban még meglévő 25 százalékos részvénycsomagját, és a Kárpát-Energóval szemben fennálló követeléseit. Az MVM által lefolytatott vizsgálat szerint azonban mindez nem fedezi a teljes összeget. Az MVM tehát ilyen feltételekkel a szakemberek számításai alapján milliárdos veszteséggel szabadulhatna meg Kapolyitól.
A milliárdos szocialista képviselő a vizsgálat eredményei szerint csaknem 12 milliárdos kárt okozott az MVM-nek azzal is, hogy elállt egy áramvásárlási megállapodástól. 2008 végén Kapolyi ugyanis közölte, hogy a System Consulting pénzügyi ellehetetlenülés miatt nem veszi át a Vértesi Erőműtől 2009-re megrendelt 250 megawatt áramot. Mivel az erőmű saját kapacitásából csak 40 megawattot tudott részére lekötni, a fennmaradt 210 megawatt beszerzésére 11 áramkereskedővel szerződött. A kereskedőket mintegy 20 milliárd forintos kár érte, amit a Vértesi Erőmű Zrt.-től követelnek, az viszont nem tudja behajtani a System Consultingon.
Ennek több oka is van. Az egyik legsúlyosabb, hogy egyszerűen nem írtak alá keretszerződést a megrendelésekről, azok egyedi megállapodások alapján folytak. A vásárlások ráadásul a Vértesi Erőmű korábbi vezérigazgatójának, Gálos Tibornak az aláírásával születtek meg, pedig a szabályok szerint erről az anyacég MVM igazgatóságát is meg kellett volna kérdezni. Kapolyinak – bár egyedi szerződéseket kötött – nem kellett kifizetnie az ilyenkor előírt ötszázalékos előleget sem.
„Urambátyám világ”
Az MVM felügyelőbizottságának jelentése szerint a döntési és hatásköri szabályok megsértéséért Gálost terheli a felelősség. A tranzakciók előkészítése „urambátyám módon”, egyszerűen telefonon, vagy szóban történt, miközben megsértették az eljárási és cégjegyzési szabályokat is.
A bizottsága által megbízott szakértők egyik jelentése kitér arra is, hogy az állami áramcég megvásárolta a szintén Kapolyi László érdekeltségébe tartozó, Ukrajnából áramot szállító System Investment Ukrajna nevű társaságot 150 millió forintért, majd 237 milliós kölcsönt is nyújtott ennek a cégnek, és előleget nyújtott több százmillió forint értékben eszközberuházásra is a vállalatnak. A szakértők kérdésesnek tartották azonban, hogy a befektetett összegek megtérültek-e, miközben a társaság közreműködésével a Kapolyi által kapcsolódó vezetékeken szállított villamos energia 2008-tól jelentős mértékben csökkent. Kapolyi Lászlót lapzártánkig nem sikerült elérni.
Kocsis István, az MVM volt vezérigazgatója megkeresésünkre annyit közölt: a Kárpát-Energóval kötött hitelszerződés ügye számára ott befejeződött, hogy a villamos művek közgyűlése meghozta a döntést a kölcsön megítéléséről. Ahhoz semmi köze, ami ezt követően a Kárpát-Energónál történt, március 13-tól már nem is volt vezető az MVM-nél. Az MVM Zrt.-t könyvelő által jóváhagyott mérleggel adtam át, a cégnél semmilyen jogszerűtlenség nem fűződik a nevemhez – jelentette ki a BKV Zrt. jelenlegi vezérigazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.