Álharc a korrupció ellen?

Hónapokkal ezelőtt ádáz harcot hirdetett a korrupció ellen Gyurcsány Ferenc, s bejelentését rohamtempójú jogalkotás követte: az igazságügyi minisztérium több törvénytervezetből álló csomagot készített.

Jakubász Tamás
2009. 04. 06. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ám a kormányzati előterjesztéseket az állampolgári jogok országgyűlési biztosa nem tudta érdemben véleményezni, ugyanis a kabinet a legelemibb kutatásokat, elemzéseket sem végezte el, ezért az információk csaknem teljes hiánya miatt lehetetlen volt megalapozott észrevételt tenni. Szabó Máté rögzítette: a törvénytervezetekből nem derül ki, hogy egyáltalán szükség van-e az új jogszabályokra. Az ombudsman szerint az előterjesztésekben arról sem lelhető fel adat, hogy a szaktárca elemezte-e például a rendelkezések várható hatását. A kormány szándékai között szerepel a közpénzek sorsát figyelő új hatóság, a Közérdekvédelmi Hivatal felállítása is. Az ombudsman szerint azonban a hivatal létrehozása felesleges és közpénzpazarló lépés lenne. Lapunknak Répássy Róbert úgy fogalmazott: ismerjük a szocialista párt korrupcióhoz való viszonyát. Hozzátette: ahelyett, hogy a miniszterelnök elhatárolódott volna a büntetőeljárás alatt álló párttársaitól, nemrégiben inkább a tényeket tisztázni igyekvő igazságszolgáltatási szerveket támadta. A fideszes képviselő szerint amíg az MSZP nem változtat hozzáállásán, addig a visszaélések elleni harcát sem lehet komolyan venni.
Továbbiak a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.