Milliókért utazgató honvédelmi vezetők

A Honvédelmi Minisztérium tavaly több mint 25 millió forintot költött a felső vezetők külföldi útjaira. A kiküldetések alatt a válság ellenére a szaktárca képviselői luxusban élnek, Vadai Ágnes államtitkár egyik kétnapos belgiumi útjára például csaknem félmillió forintot költöttek el az adófizetők pénzéből. A szaktárca vezetői állami forrásokból eljutottak olyan egzotikus helyekre is, mint India, Kína, Monaco vagy az Egyesült Arab Emírségek.

2009. 07. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország NATO-tagsága úgy tűnik, igen sűrűn követeli meg az állami katonai vezetőktől, hogy külföldre utazzanak, sokszor tetemes összegeket költve el a Honvédelmi Minisztérium (HM) utazási keretéből, vagyis az adófizetők pénzéből. A hivatalos információk szerint a múlt évben Szekeres Imre honvédelmi miniszter például több mint hatmillió forintot utazott el ezekből a forrásokból néhány napos kiküldetésekre, ami akkor sem kevés, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a tárcavezető több mint tizenkétszer repült külföldre ebből a pénzből 2008-ban. Az utak között olyan érdekes kiruccanások is szerepeltek, mint a miniszter ötnapos indiai útja tavaly februárban csaknem 900 ezer forintért, vagy egy hatnapos kínai tartózkodás csaknem másfél millióért. Az utóbbi utak azért is figyelemre méltók, mert az ázsiai országok nem tagjai az atlanti szövetségnek.
Szekeres költségein nem tudtak sokat spórolni akkor sem, amikor tavaly Kanadába utazott potom egymillió-hatszázezer forintért. Mint megírtuk, a miniszter útiköltségeit majdnem elérte a Vadai Ágnes államtitkár külföldi útjaira 2008-ban elköltött öt és fél millió forint, de nem utazott el kevesebb pénzt Bali József védelempolitikai államtitkár sem, aki csaknem hat és fél millióért járt külföldre.
*
A legtöbbet mégis Füredi Károly szakállamtitkár külföldi útjaira szántak közpénzből, aki a honvédelmi miniszter utazási költségeit közel egymillió forinttal fejelte meg tavaly, és 7,738 millió forintért vett részt kiküldetéseken. Az igazi bürokratáknak kijáró címmel büszkélkedő védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár az állam pénzén beiktatott külföldi útjai sorába egy pakisztáni utat is csaknem egymillió forintért. Füredi egyébként már 2009 első negyedévében elutazott több mint négymilliót öt kiküldetéssel. Az Egyesült Arab Emírségekben például öt napot töltött el csaknem 700 ezer forintért, másfél milliót költöttek el közpénzből az Egyesült Államokban eltöltött négy napjára, de több mint 700 ezerbe került az államnak az is, hogy két napra Németországba utazott.
Szekeres Imre honvédelmi miniszter eközben ebben az időszakban alig több mint másfél milliót utazott el négy kiküldetéssel, igaz, ezek között szintén szerepelt a négynapos amerikai hivatali út, amely a miniszter részvétele miatt is másfél millió forintot emésztett fel a szaktárca költségvetéséből. Nem érdektelen a két másik államtitkár utazásaira idén elköltött közpénz mennyisége sem. Miközben ugyanis Bali József a 2009 első negyedévéről szóló információk szerint 870 ezer forintot utazott el, addig a főként protokollszerepbe kényszerített Vadai Ágnes szocialista államtitkár két útjára több mint félmillió forint ment el az adófizetők pénzéből. A két kiküldetés közül érdemes kiemelni az MSZP-s politikus egyik, belgiumi útját. A hivatalos kiküldetésre elköltött részösszegekből ugyanis tökéletesen leírható, hogy miközben a kormány válságkezelésre hivatkozik, az állami vezetők „luxusban fürdenek”. Vadai Belgiumban eltöltött két napjára a hivatalos adatok szerint történetesen 422 ezer forintot költöttek el a HM utazási keretéből. A szocialista államtitkár asszony napidíja ebből bruttó 83 ezer forint volt, a két éjszakás szállására több mint 112 ezer forintot fizettek ki. Az utazása sem lehetett fapados, hiszen erre mintegy 213 ezer forintot költöttek el a szaktárca büdzséjéből. A HM-vezetők utazásainál egyébként általánosan jellemző, hogy inkább a felső kategóriás utazási és szállási lehetőségek közül választanak, de ezt azzal is magyarázhatják, hogy az állam képviselőiként nem maradhatnak le az igényességben nyugati társaiktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.