Hunvald kapja a pénzt, az MSZP pedig tárgyalni sem akar

<p>Tárgyalni sem volt hajlandó az erzsébetvárosi képviselő-testület szocialista többsége a rács mögött ülő Hunvald György fizetésének és költségátalányának felfüggesztéséről. A szocialisták „szédületes pofátlanságnak” tartották a felvetést és leszavazták az ellenzéki indítvány napirendre vételét. </p><p><strong><a href="/portal/664035">• Hunvald hatmilliót kapott az önkormányzattól + Videó</a></strong> </p>

MNO
2009. 09. 21. 11:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz helyi frakciója azután kezdeményezte a polgármester javadalmazásának felfüggesztését, hogy kiderült, a hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított Hunvald György munkavégzés nélkül gazdagodott 6 millió forinttal az elmúlt fél évben. A polgármestert a februárban elrendelt előzetes letartóztatás akadályozza hivatali teendői ellátásában.

„A szocialista városvezetésnek a demokratikus intézményrendszerekhez való viszonya körülbelül olyan, mint egy banánköztársaságban. Választott képviselőket akadályoznak meg abban, hogy a választók által kapott felhatalmazásukkal, jogaikkal éljenek, előterjesztéseket tegyenek, előterjesztések vitáját kérjék” – fogalmazott Vattamány Zsolt, a Fidesz kerületi frakcióveztője. Hozzátette: a MSZP-sek semmi olyan indítványt nem fogadnak el, amely a személyes érdeküknek nem felel meg. Hunvald György párttársai úgy érveltek, nem arról van szó, hogy a politikus nem akar dolgozni, hanem arról, hogy nem engedik dolgozni.

„Amikor ezt a javaslatot elolvastam, akkor – Szijjártó Péter szavaival élve – úgy éreztem, hogy ez egy szédületes pofátlanság” – jelentette ki Gergely József, a kerület szocialista alpolgármestere. Az erzsébetvárosi szocialista frakció álláspontja szerint egyébként a képviselő-testület eleve nem jogosult a polgármester fizetésének felfüggesztésére.

Ha megvonni nem is, csökkenteni azért lehetne

A polgármesteri tisztség ellátását szabályozó törvény szerint a polgármesteri illetmény vagy tiszteletdíj teljes megvonására valóban nem jogosult a képviselő-testület, de a csökkentésére igen. A jogszabály a polgármesterrel szemben kiszabható fegyelmi büntetések között említi a fizetés legfeljebb 20 százalékának elvonását. Az egyéb kedvezményeket és juttatásokat viszont teljes mértékben megvonhatják a képviselők a polgármestertől, igaz, a pénzbeli büntetés csak egy évre szólhat. A törvény szerint a polgármester akkor követ el fegyelmi vétséget, ha tisztségéből vagy foglalkoztatási jogviszonyából eredő kötelezettségét vétkesen megszegi.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.