Milliárdok a HM-cégek vezetőinek

Évente csaknem 700 millió forintot költenek el a Honvédelmi Minisztérium (HM) cégeinek vezetői fizetésére. Legalábbis ez derül ki azokból az információkból, amelyeket a kormány rendelkezése alapján közzétettek az állami társaságok honlapján.

2009. 09. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyilvánosságra hozott adatok persze nem a teljes valóságot mutatják, hiszen a HM-cégek felső vezetőinél a bruttó alapbérek mellett általánosak lehetnek a nagy összegű prémiumok, amelyek a legtöbb esetben a tizenkét havi bér ötven százalékát teszik ki, de akár az éves fizetés szintjét is elérhetik. A prémium egyes esetekben személyenként több mint tízmillió forint is lehet. Nem lehetnek ritkák ezeknél a vállalatoknál a vaskos végkielégítések sem, van például olyan „divízióvezető”, aki a fizetésének tízszeresét vehetné fel, ha önhibáján kívül kellene távoznia a cégtől.
A valós állapotokat tehát inkább az tükrözheti, hogy csaknem egymilliárd forint mehet el évente a szaktárca tíz cégének vezetőire, ha kifizetik számukra a megadható összes jutalmukat. A HM cégeiről kiterített dokumentumokból kiderül az is, hogy a szaktárca egyik társaságánál gyári üzemvezető lehet mintegy félmilliós fizetésért az adócsalásért börtönbe zárt szocialista vállalkozó, Kabai Károly egykori üzlettársa.
*
A HM-cégvezetők fizetésére évente kifizetett összegbe ráadásul még nem számoltuk bele az olyan extra többletjövedelmeket, mint a gépkocsihasználat 30 ezer kilométerig, vagy a hűségjutalmak, egyéb szociális juttatások. Egyes vezetők pedig a HM társaságainál olyan kivételes helyzetben vannak, hogy a „tevékenységükkel összefüggő” költségeiket is megfizetik a bemutatott számla ellenében. Arra a kérdésünkre lapzártánkig nem kaptunk a HM-től választ, hogy évente mekkora összegre rúgnak ezeknél a cégeknél az egyéb juttatásokra kifizetett pénzek.
Érdekes betekinteni a HM-cégeknél nyilvánosságra hozott adatokba más szempontból is. A minisztérium leggazdagabb társasága, a HM EI Zrt. igazgatóságának elnöke, az egykori KISZ-vezérből lett jómódú vállalkozó, Nagy Imre például papíron mindössze bruttó 250 ezer forintért vállalja az igazgatósági elnökséget, a nemrég ügynökváddal illetett biztonságpolitikai elemző Nógrádi György pedig 170 ezer forintot kap a felügyelőbizottság vezetéséért. Koltai Gábor vezérigazgató viszont már csaknem egymilliót keres havonta, és jutalomként elvileg felveheti az egész éves fizetését, vagyis több mint tízmillió forintot. A vezérigazgató ugyanennyit vehetne fel végkielégítésként, ha távoznia kellene a cégvezetői székből.
A második legnagyobb HM-társaságnál, a HM Currus Zrt.-nél a vezérigazgató nem jogosult végkielégítésre, de mégis egyéves bér illeti meg, ha a cég akaratából kell távoznia. A hadiipari vállalatnál nemrég vezérigazgató-váltás történt, de a HM nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy mekkora öszszeget kellett emiatt kifizetni az előző vezetőnek. Ennél a társaságnál egyébként havi bruttó 719 ezer forintot keres a vezérigazgató, aki az éves fizetésének felét, több mint négymillió forintot veheti fel prémiumként. Hasonló bérezésben és jutalmazási lehetőségben részesülnek a HM Arzenál Zrt. és a HM Armcom Zrt. vezérigazgatói is. A HM Arzenálnál szép végkielégítéseket is kaphatnak egyes vezetők, a gazdasági igazgató több mint négymillió forintnak megfelelő hétszeres fizetést vihet haza, ha elbocsátják, a haditechnikai divízióvezetőnek pedig a tízszeres havi bérének megfelelő pénz jár ilyen esetben.
A HM-nek három erdőgazdasága van, amelyeknél egyenként hetven–száz millió forintot fizetnek ki a vezetőknek évente, a vezérigazgatók pedig 779 ezer forintos havi bruttó bért kapnak, több mint négymillió forintos végkielégítési lehetőséggel. Több mint 160 millió forint megy el a HM közhasznú tevékenységet folytató társaságaira is évente. A nemrég korlátolt felelősségű társaságokká alakított cégeknél az ügyvezetők szintén 700 ezer forint körüli összeget keresnek havonta, miközben a beosztott vezetőknél is félmillió körüli bérek vannak.
Érdekesség, hogy vannak a HM cégeinél olyan vezetők is, akik a szaktárcától más munkájukért is kapnak vagy kaptak fizetést. A HM EI Zrt.-nél például 92 ezer forint tiszteletdíjat kap havonta Bocskai István, a minisztérium szóvivője, a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. igazgatósági elnöke Gömbös János miniszteri biztos 119 ezer forint fizetésért, a HM Armcom Zrt. igazgatóságát pedig Tömböl László vezérkari főnök vezeti havi bruttó 143 ezer forintért. A legmegdöbbentőbb azonban, hogy a HM Currus Zrt.-ben még mindig gyártó üzemvezetőként tevékenykedik havi 428 ezer forintért az a Tácej Zoltán, aki Kabai Károly nyírbogáti fémkereskedő egykori üzlettársaként került be a minisztérum társaságába. Mint ismert, Kabai Károly szocialista polgármesterjelöltet 3,5 év börtönre ítélték adócsalásért és okirat-hamisításért. Amikor ezeket a bűncselekményeket elkövette, Tácej Zoltán volt a vállalkozó raktárvezetője a számlázások helyszínén. A számlagyárként működő Kabai-féle Bogát-Ferr Kft.-t Veres János volt szocialista pénzügyminiszterrel alapították, aki a bűncselekmények idején már kiszállt a cégből. Kabaival azonban tartotta a kapcsolatot, a fémkereskedő Veres kampányának egyik fő támogatója volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.