Összevonják a BKV-s ügyek nyomozását?

A büntetőeljárásról szóló törvény szabályai szerint valószínűsíthető, hogy összevonják a BKV-s végkielégítések és tanácsadói szerződések miatt indított nyomozásokat – értesült lapunk. Nem zárható ki az sem, hogy a vizsgálatok során olyan dokumentumok kerülhetnek a nyomozó hatóságokhoz, amelyek más bűncselekmények gyanúját is megalapozhatják majd.

Munkatársunktól
2009. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BRFK gazdaságvédelmi osztálya augusztus 7. óta folytat nyomozást a BKV humánpolitikai igazgatója, Szalainé Szilágyi Eleonóra csaknem százmillió forintos végkielégítése ügyében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. Információink szerint az eljárás során megállapították, hogy tavaly december 31-i hatállyal Antal Attila akkori vezérigazgató közös megegyezéssel megállapodott Szalainéval a munkaviszony megszüntetéséről, ami formailag úgy történt, mintha a humánpolitikai igazgatótól rendes felmondással váltak volna meg. A felmondás szerint Szalainé 97,2 millió forintos végkielégítésre, prémiumra és titoktartási díjra tarthatott igényt, amelyből 54,2 milliót kézhez kapott.
*
Megtudtuk azt is, hogy emellett Szalainé térítésmentesen megkapta szolgálati autóját, és a cégnél meglévő lakáshitelét elengedték. A megállapodást ezután módosították: Szalainét 2010. április 9-ig változatlan munkakörben tovább kívánták foglalkoztatni úgy, hogy a felmondásban meghatározott előnyök jártak neki. A nyomozás során kiderült az is, hogy a humánpolitikai igazgató előre hozott öregségi nyugdíjra is bejelentette igényét, amelyet már 2007 decemberétől meg is kapott. Erről a körülményről azonban nem értesítette munkaadóját, pedig a BKV-nál érvényben levő kollektív szerződés, a munka törvénykönyve és Szalainé munkáltatói szerződése szerint nem járt volna neki végkielégítés, ha nyugdíjat is kap. Információink szerint a nyomozók most azt vizsgálják, hogy ki, milyen döntéseket hozott a BKV-igazgató végkielégítésével összefüggésben, de a cég többi végkielégítését is ellenőrzik majd. A VI–VII. kerületi ügyészség ezzel párhuzamosan 23 BKV-s tanácsadói szerződést vizsgál, amelyek nyomán ügyvédi irodáknak, off-shore cégeknek utaltak ki több száz millió forintot. A nyomozás célja megállapítani, hogy volt-e tényleges teljesítés a megbízások mögött, és annak értéke arányban volt-e a kiutalt pénzekkel. Úgy tudjuk, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény alapján valószínűsíthető a két nyomozás összevonása. Információink szerint az sem zárható ki, hogy az eljárások során a hatóságok tudomására juthat más, a BKV működését érintő egyéb jogellenes cselekményre vonatkozó adat, amelyek miatt új büntetőeljárások indulhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.