Iratok tűntek el a BKV-nál?

Még átláthatatlanabb a helyzet a BKV-nál és más közműcégeknél, amióta az érintettek szerint az MSZP és az SZDSZ hivatalosan nem is létező fővárosi koalíciója bevezette az úgynevezett átláthatósági csomagot. Bár a közlekedési cég legutóbbi feljelentése szerint az elmúlt években szerződések nélkül is milliók folytak el, lapunk információja szerint az sem zárható ki, hogy a botrányok kirobbanása óta a hatalom számára terhelő iratokat tüntettek el.

2009. 11. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Repülőben is utaztak Hunvaldék. Egy 170 millió forintot érő repülőgépet és négy további autót is lefoglaltak a napokban Hunvald György Erzsébetváros súlyos bűncselekményekkel gyanúsított MSZP-s polgármesterhez köthető vagyonelemekből – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség a Magyar Hírlappal. Kiderült: a nyomozási bíróság az ősszel – a Blikkben megjelentekkel szemben – „csupán” egy banki folyószámlát, két személygépkocsit és három ingatlant vett zár alá az erzsébetvárosi ingatlanpanama és az időközben feltárt bűncselekmények ügyében Hunvaldéktól. Keresztes Imre főügyész lapunknak már korábban kifejtette: a zárolt vagyon köre a gyanú szerinti bűncselekmények elkövetése óta, törvénybe ütközően, azóta szerzett elemekre terjed ki, és nem feltétlenül Hunvald, hanem más magánszemélyek, cégek tulajdonára is. Az utasokat fuvarozó vállalkozás is ide tartozik, a Magyar Hírlap szerint a repülős üzlet a polgármester felesége oldaláról hajtott hasznot a Hunvald családnak.


Tovább végzi a budapestiekre nézve egyre veszélyesebb tevékenységét a gyakorlatban ma is működő MSZP–SZDSZ-es koalíció, amelynek úgynevezett átláthatósági csomagját egyre megalapozottabban nevezhetjük megúszhatósági programnak – közölte lapunkkal Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a BKV-s botránysorozat legutóbbi fejleményeire reagálva. – Dokumentumok tűnhetnek el, terhelő iratokat cserélhetnek ki vagy írhatnak át a következő egy évben, csak abban bízhatunk, hogy a munkájukat becsületesen végző hivatalnokok legalább az elképesztő mértékű kifizetések bizonylatait megőrzik, és végül felelősségre vonhatók lesznek, akik vödörrel szórták szét az adófizetők vagyonát – mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette: nem véletlenül döntöttek úgy, hogy valamennyi önkormányzati gazdasági társaságból visszahívják a felügyelőbizottsági (fb) tagokat, akikkel megpróbálják „elvitetni a balhét”, mondván, hogy a döntéshozatalnak ők is részesei voltak. Az ellenzék szerint nem szabad megengedni, hogy ezt tegyék, akik évekig titokszobák mélyén rejtegették azokat a szerződéseket, amelyek miatt többek között a csőd szélére jutott a BKV.
Amint arról lapunk beszámolt, a végkielégítések és a tanácsadói szerződések, a közpénzekből kifizetett milliárdok miatt a sajtó leleplezése és az ellenzék feljelentése után a napokban újabb bűncselekményeket tárt fel a BKV belső vizsgálata. Ennek alapján fordult a BRFK-hoz Kocsis István vezérigazgató a Citynet Kft.-nek és a Gardien 2003 Bt.-nek „kommunikációs tanácsadásért” 2007-ben kifizetett csaknem 2,5 millió forint ügyében. A BKV-nál a Hagyó Miklós (MSZP) korábbi embereként elhíresült Regőczi Miklós (korábban MSZP–SZDSZ-es székesfehérvári képviselő) volt vezérigazgató-helyettes által aláírt és az ugyancsak a mai napig főpolgármester-helyettesként tevékenykedő szocialista politikus protezsáltja, Antal Attila akkori vezérigazgató jóváhagyásával hitelesített kifizetési bizonylaton kívül szerződést és más dokumentumot nem találtak. A Citynet Kft. a Hír TV szerint azért nevezhető szocialistákhoz köthető cégnek, mert 2002-ig Varga Tamás, az MSZP informatikai igazgatója vezette, egyik barátja pedig jelenleg is ügyvezető igazgató. Ugyanez a vállalkozás – amelyet eredetileg az MSZP volt székháza szomszédságában, a Köztársaság téren jegyeztek be – védette le a Magyarcharta.hu honlapot, röviddel azután, hogy Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő tavaly nyáron életre hívta a mozgalmat.
Vitézy Dávid, aki ma még a BKV fb-tagja, kezdeményezte nemrég a testületben a gyanús kifizetési listák vizsgálatát. Szerinte ma már nagyon nehéz lenne eltüntetni bármit is, hiszen nagy erőkkel folytatják a nyomozó hatóságok a cégnél összevont büntetőeljárást, ugyanakkor tény: a fenti cégekkel kötött szerződések szerepelnek a BRFK vizsgálati listáján, a titokszobák megszüntetése után a cég honlapjára feltett szerződési táblázatban csak a Gardien Bt. szerepelt, a belső, hatszázasként ismertté vált BKV-listán pedig már egyik sem.
Ezért is érthetetlen, hogy Horváth Csaba szintén MSZP-s főpolgármester-helyettes mire alapozza, hogy „transzparenciacsomagja” megszüntette a visszaéléseknek még a lehetőségét is. A Hagyó Miklóstól a BKV felügyeletét átvevő, ám november 20-án ezt a feladatkörét elhagyó Horváth minapi nyilatkozata pedig nem kevesebbet állít, mint hogy a városüzemeltetést 15 év óta felügyelő MSZP helyett valójában Tarlós István és a Fidesz bukott meg, mert nem támogatták az ő átláthatóságot, tisztességet és nyilvánosságot ígérő javaslatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.