Vizsgálat a Főtáv-igazgató ügyében

A Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálja, valóban a titkosszolgálat egyik munkatársa révén kerülhetett-e a Főtáv igazgatói székébe a csalás miatt évek óta körözött Joó Tibor, aki mellesleg azt állította, Hagyó Miklós tőle is tízmilliókat követelt havonta.

2010. 06. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balajti László, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója azonnali vizsgálatot rendelt el a Hír Televízió Célpont című műsorában pénteken elhangzottak miatt. Abban ugyanis Joó Tibor azt állította: az NBH egyik munkatársának közreműködésével nevezték ki őt a Főtáv Zrt. munka- és tűzbiztonsági igazgatójává 2007-ben. A csalás miatt akkor már öt éve körözött, érettségivel sem rendelkező férfi azt is elmondta: egy titkosszolgálati alkalmazott felkérésére vállalta el a fővárosi közműcég munka- és tűzbiztonsági átvilágítását nettó hatmillió forintért, amelyből négymilliót tovább kellett adnia az NBH-s kapcsolatának, és később a Főtáv gazdasági átvilágításával is megbízták. A férfi azt állította: kinevezése után Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes havi ötvenmillió forintot kért tőle készpénzben, míg Kovács Lajos Főtáv-vezérigazgatónak további kétmillió járt volna.
Az NBH szombati közleménye rámutat: azért indítottak vizsgálatot, mert a Főtáv nem áll nemzetbiztonsági védelem alatt, „így az NBH-nak semmiféle hivatalos kapcsolata nem lehetett e cég tisztségviselőivel”. Ehhez képest Joó Tibor nem arról beszélt, hogy a Főtáv igazgatójaként kereste meg a titkosszolgálat, hanem arról, hogy az NBH küldte a közműcéghez.
Eközben a Főtáv vezérigazgatója büntetőeljárásokkal fenyegette meg Joó Tibort és a Hír Televíziót a szerinte hamis vádak miatt. Közleményében Kovács Lajos azt állította: a csalásért körözött férfi soha nem volt a cég igazgatója vagy munkavállalója. (Ezzel szemben Joó Tibor titulusát a Hír TV dokumentummal igazolta – lásd a mellékelt dokumentumot.) A vezérigazgató közölte: 2008 márciusában a sajtóból értesültek arról, hogy a Főtávval 2008. január 11-ig szerződéses kapcsolatban álló DPE Kft. egyik munkatársát körözik. Ezért vizsgálatot folytattak le, amely megállapította, hogy senkit sem ért kár, a helyzet kialakulásában pedig a Főtáv vétlen. Kovács Lajos a kenőpénzre vonatkozó vádakat is visszautasította.
A vezérigazgató elismerte: a Főtáv korábban 180 millió forintért szerette volna megvenni a félmilliós törzstőkéjű Murus Zrt.-t, amely helyett elvégezték egy csepeli lakópark fűtési rendszerének kialakítását. Kovács szerint ebben az üzletben semmi kivetnivaló nincs. A Főtáv akkor lépett akcióba, miután kiderült: a szocialista érdekeltségi körbe tartozó Murus csúszik a kivitelezéssel. A vezérigazgató megjegyezte: a vételárat 2010 márciusában 122,5 millióra csökkentették. Ugyanakkor a Hír TV úgy értesült: nem márciusban, hanem májusban faragott a közműcég igazgatótanácsa a vételáron, miután többeknek gyanússá vált az üzlet. A Murus Zrt.-ben igazgatósági tagként dolgozott a Hagyó megbízható embereként ismert Gyarmati Zoltán, illetve az Agrobank korábban elítélt vezetője, Kunos Péter. A cég felügyelőbizottságában ült az ugyancsak Hagyó köréhez sorolt MSZP-s Élő Norbert, továbbá a BKV-lobbista Hatvani Szabó János.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.