Uniós pénzek gyanús osztogatása

Számos tanácsadói, már kifizetett megbízás papírjait kérette be a fejlesztési tárca az uniós pénzek elosztásában részt vevő állami cégektől – tudta meg lapunk. Információink szerint egyes társaságoknál ugyanarra a tanácsadásra egymással párhuzamosan több társaságot is felkértek, jó néhányszor a közbeszerzési kiskapuk kijátszásával. A VÁTI-nál például csak az elmúlt egy évben 69 különböző külsős cég kaphatott megrendelést 43,1 millió forint értékben továbbképzésre. Vizsgálják a többmilliós „wellnessnapokat” is, és azt, hogy valóban szükség volt-e Ganxsta Zolee fellépésére, ő is szerepel ugyanis az elszámolt kiadások között.

K. Tóth László
2010. 07. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő pazarlást mutat az uniós pénzek elosztásában részt vevő egyes állami cégek gazdálkodása – legalábbis ez derül ki azokból a dokumentumokból, amelyeket információink szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kéretett be bizonyos állami társaságoktól. Úgy tudjuk, a szaktárca a tanácsadói és képzési – már kifizetett vagy szerződésben bebetonozott – megbízásokat is górcső alá veszi, mivel az átadás-átvételnél kiderült: elképesztő mennyiségű tanácsadói és képzési megbízást adtak ki egyes társaságok.
A most folyó vizsgálat arra is választ akar kapni, valóban szükség volt-e arra, hogy az utóbbi években egymással párhuzamosan több külsős cégnek is ugyanarra a feladatra adjanak megbízást. A szerződések és a teljesítések vizsgálata még tart, ám lapunk forrásai szerint sokszor értelmetlennek tűnő célokra vontak be külsős tanácsadókat, több esetben a közbeszerzés kiskapuinak kihasználásával. Úgy értesültünk, az NFM több olyan szakértői megbízásra bukkant, amelynek értéke 7,8-7,9 millió forint, vagyis a szerződéseket éppen a közbeszerzési értékhatár alatt kötötték. Olyan megrendelések is születtek, amelyek értéke meghaladta a közbeszerzési kötelezettség értékét, ám a problémát úgy hidalták át, hogy két, ugyanabba az érdekeltségi körbe tartozó cégre szedték szét a megbízást.
A VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.-nél például csak az utóbbi egy évben nem kevesebb, mint 69 különböző külsős cég kaphatott megrendelést képzési célokra 43,1 millió forint értékben. Úgy tudjuk, a fejlesztési tárca a VÁTI-val kapcsolatban azt is vizsgálja, valóban szükség volt-e tavaly többmilliós „wellnessnapokra” a négycsillagos tiszafüredi wellness-szállóban, a Balneum Hotelben, s Ganxsta Zolee fellépésére, ő is szerepel ugyanis az elszámolt kiadások között. A VÁTI tájékoztatása alapján tavaly összesen 44,9 millió forintot költöttek el képzésekre, ennek teljesítéséhez 55 céggel álltak szerződéses kapcsolatban, az általuk vásárolt szolgáltatások pedig 15 különféle képzési csoportba sorolhatók.
Lapunk többszöri kérése nyomán a VÁTI végül kiadta az általa megbízott tanácsadó cégek listáját. Ezen – a rengeteg más külsős tanácsadó között – szerepel többek között a Hydea Tanácsadó Kft., amelynek 130,591 millió forintot fizettek ki. A megbízottak sorában felbukkan a kormányzati szektor számos más szereplőjétől megbízásokat szerző és a Magyar Nemzeti Bankot is az ügyfelei között tudó IFUA Kft. is.
Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, az elmúlt években az IFUA egymás után kapta az állami megbízásokat: több nagy szakminisztériumnak nyújtottak szolgáltatásokat, s a BKV-t is tanácsokkal látták el. Az IFUA-ról azt is megírtuk, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság kétszer is kötött velük szerződést, majd többek között a két megbízás közötti átfedés miatt Bencze József rendőrfőkapitány vizsgálatot rendelt el. A botrány kirobbanásakor az IFUA cáfolta, hogy visszaélés történt volna, ám elismerték, hogy végül visszafizették a második megbízás kilencmillió forintos díját „a jó hírnevük érdekében”.
A tanácsadó cégnél jelenleg is munkatárs Jobbágy Valér, aki az NFÜ elődjénél, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalnál és a Miniszterelnöki Hivatalban is magas beosztásban tevékenykedett. Lapunknak korábban cáfolták, hogy ez bármilyen szerepet játszhatott megrendeléseik elnyerésénél, azt állítva, hogy Jobbágy révén nem kaptak megbízást.
Az uniós pénzek elosztását felügyelő szervezeteknél egyébként átszervezés várható. Ennek oka, hogy jelenleg 16 különböző szervezet működik közre az uniós támogatások szétosztásában. A különböző gazdasági érdekvédelmi szervezetek már régóta sürgetik a rendszer átalakítását, azzal érvelve, hogy a mostani struktúrában a „sok bába között elvész a gyerek”. Szakemberek szerint a mostani rendszer átláthatatlan, s ezért kevésbé hatékonyan szabályozható, így összevonásokat is magában foglaló, teljes átalakításra van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.