Hunvald Györgynek tetszett a Tolvajtempó

Szentnek és sérthetetlennek hitte magát – mondta volt sofőrje a lapunk birtokába került ügyészségi tanúvallomásában Hunvald Györgyről, Erzsébetváros volt MSZP-s polgármesteréről, akit a volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnökkel, Gál Györggyel és 23 társukkal bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel vádol az ügyészség.

2010. 11. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Golcsa József sofőr, aki csaknem nyolc éven át Hunvald György napjainak jelentős részét végigkísérte, a Központi Nyomozó Főügyészség előtt tett rendkívül részletes tanúvallomásában kifejtette, amit ebben az időszakban, különösen az elmúlt években tapasztalt a vád szerinti maffia-bűncselekményekkel, illetve azok szereplőivel kapcsolatban. Az egykori polgármesteri alkalmazott beszámolt az ingatlanügyletekből szerzett pénzek általa tapasztalt szétosztásáról, Hunvald és Gál hazai viszonyok közötti nagylábon éléséről, a luxusról, az önkormányzati lakások osztogatásáról, a nőkről és mindarról, amit látott és hallott az erzsébetvárosi ingatlanpanamáról és a feltételezett helyi bűnszervezet mindennapi működéséről.
Golcsa így vallott: „Hunvald György mindig nagy összegű készpénzt tartott magánál. A kézitáskájában általában iratokat, kulcsokat, két éles kézifegyvert és nagy összegű készpénzt tartott. Abban mindig kötegelve voltak a húszezerforintosok. Egy köteg ebből kettőmillió forint. Én több esetben több köteget, de időnként 10-12 köteget is láttam ezekből a húszezresekből Hunvald táskájában. Erre a nagy összegű pénzre azért volt napi működése során szüksége, mivel ezen pénzösszeget arra is használta, hogy abból egyes önkormányzati képviselőknek juttatott azért, hogy az ő érdekkörébe tartozó önkormányzati ügyekben az ő elképzelését, az ő érdekeit támogassák. Gál György is hasonló módszert alkalmazott.”

*

A két politikus közötti két pénzátvétel részletei váltak ismertté: „Hunvald szobájának az előterében összetalálkoztam Gál Györggyel, aki éppen Hunvald szobájából jött ki és akinek a hóna alatt egy barna színű, nagyméretű boríték volt, láthatóan jól kitömve. Én együtt mentem le a lifttel Gál Györggyel, aki nekem a liftben azt mondta, »ma is jól kerestünk«. (…) Gál György a Jaguár csomagtartójához ment, amit kinyitott és a csomagtartóba bedobta a borítékot. Mivel én gyanítottam, de nem voltam biztos benne, hogy ebben a borítékban pénz van, ezért én a hivatali autó csomagtartójához mentem és így szemtanúja voltam annak, hogy amikor Gál György bedobta a borítékot az autója csomagtartójába, a boríték szája kinyílt – mivel a boríték nem volt leragasztva –, és a borítékból 4-5-6 köteg húszezres csúszott ki. (…) Amennyiben a boríték teljes tartalma pénzzel volt tele, abba 12-14 köteg pénz elfér, így ha valamennyi köteg húszezer forintost tartalmazott, akkor a borítékban 24-28 millió forint lehetett.”
„Amikor a polgármesteri hivatalnál Hunvald az autóhoz jött, akkor ő a csomagtartóba berakott egy sötét színű cipzáros táskát; (…) kiszálltam a kocsiból, mivel úgy hallottam, minthogyha Hunvald szólított volna, hátramentem a csomagtartóhoz, és így szemtanúja voltam annak, hogy Gál széthúzta ennek a táskának a cipzárjait két oldalról, felnyitotta a csomagtartóban a táskát, mely tele volt rakva kötegelt
20 000 forintosokkal. Rápillantva én úgy ítéltem meg, hogy több tíz millió forint volt a táskában. (…) Gál György ezt követően visszahúzta a cipzárt a táskán, amelyet ezután a vállára akasztott és szó nélkül elment. (…) Hunvald az autóban mondta nekem azt, hogy »végre jó kedve van a Gálnak, megnyugodhat, lezárult a Garay, vagy hogy lezárult a piac.«”

Ford Mustang
„Itt mondom el még, hogy Hunvald György ugyancsak S. Istvánon keresztül hozott be külföldről – valószínűleg Amerikából – egy Mustang típusú, tudomásom szerint a 60-as években gyártott sportkocsit, amelyet S. István, illetve ismerősei újítanak és turbóznak fel a számára. Én jártam is abban a műhelyben, ahol ezt a Ford Mustangot pont olyanra akarta felújíttatni Hunvald, ahogy az a »Tolvajtempó« című filmben kinézett.
Hunvald Györgyre egyébként jellemző volt, hogy mindenből a legnagyobbat, a legfeltűnőbbet, a legdrágábbat igyekezett megvásárolni. Amikor kiváltotta a fegyvertartási engedélyét, akkor egy drága, nagy méretű pisztollyal járt ki a lőtérre lőni. Hunvaldnak a mobiltelefonja is mintegy kétmillió forintot ért. (…) Gál György a vagyoni helyzetével mindig kérkedett, így előttem is mutatta, hogy milyen jól megy neki. Egy esetben megnézte az órámat és kérdezte, hogy menynyibe került, aminek kapcsán ő megmutatta a talán arany Rolex óráját, amiről azt mondta, hogy azt 25 millió forintért vette.”

Bérlakások és a nők
„Én magától Hunvaldtól hallottam, hogy ők Gállal egymás között leosztották az önkormányzati bérlakásokat, tehát megegyeztek egymással, hogy kinek hány lakás jut, illetve ki, hányat juttat az ismerőseinek… Gál ebben is – mint általában a kerületen belüli dolgaiban – gátlástalan volt és nemcsak az ismerőseinek, szeretőinek adott ilyen bérlakásokat, hanem egyetlen szeretkezésért is lehetett nála lakáshoz jutni. Ezt onnan is tudom, hogy nekem egy hölgy ismerősöm fordult Gál Györgyhöz önkormányzati bérlakásért, akivel Gál közölte, hogy amennyiben szexuális kapcsolatot létesít vele, akkor megkapja a lakáskiutalást. (…) Hunvald Györgynek még alpolgármesterként volt a barátnője S. Krisztina, aki önkormányzati bérlakást is kapott a Klauzál tér környékén, amit egyébként az anyja nevére utaltak ki neki. (…) A kapcsolat végén, 2002-ben Hunvald a polgármesteri kabinet vezetésével bízta meg. (…) Én olyan szintig részese voltam Hunvald privát nőügyeinek is, hogy én voltam, akit megkért arra, hogy vásároljak neki Viagrát. Hunvald a Népszínház utcai lakást találkahelyként használta, ahol nekem a ház előtt sokszor órákat kellett várnom.”

Keleti vonal
„D. Pavel Hunvald György egyetemista társa volt Gödöllőn és azóta baráti viszonyban állnak egymással. (…) Hunvaldnak volt Moldáviában kapcsolata, (…) Moszkvában és Moldáviában, Kisinyovban is volt Pavelékkel. (…) Hunvald György, mind az ő közvetlen környezete igen jó és befolyásos orvosi kapcsolatokkal rendelkeznek. Amikor K. Bea (az önkormányzat egyik dolgozója, igen jó kapcsolatban állt a volt polgármesterrel – a szerk.) élettársa, Ádám, aki orvosként dolgozott valamelyik budai klinikán, amit megszüntettek, akkor Havas Szófiát (fővárosi MSZP-s képviselő – a szerk.) hívta fel és rajta keresztül intézett Ádámnak munkahelyet.
Látva mindazokat, amit Gál György és Hunvald György a kerületben csináltak, bennem is felmerült a kérdés, hogy miben bíznak, hogy ezt így merik csinálni. Számomra egyértelmű volt a válasz, valami miatt azt gondolták, hogy szentek és sérthetetlenek. Gál több esetben hangoztatta, hogy mindenkit meg tud venni, mindenkinek megvan az ára. (…) K. Bea Hunvald György letartóztatását követően mondta el nekem azt, hogy a jegyző utasítására mind az önkormányzatban, mind pedig az ERVA-ban (Erzsébetvárosi Vagyonkezelő – a szerk.) nagyarányú iratmegsemmisítésre került sor.”
Mint ismeretes, a Hunvald-ügy vádirati tényállása három bűncselekményi kört ölel fel. Az ingatlanpanamaként elhíresült ügyben öszszesen 17, a bűncselekmények elkövetésekor a VII. kerület tulajdonában álló ingatlan értékesítése szerepel. Gál György a kerületi gazdasági bizottsága elnökeként ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt kért. Gál az eljárás adatai szerint hét ingatlan értékesítésével 603 millió forint kárt okozott, és további három ingatlan esetében 1,7 milliárdos károkozást kísérelt meg Hunvald segítségével. Hunvaldék fiktív tanácsadói szerződésekkel, illetve munkaszerződésekkel további 32,1 millió forint vagyoni hátrányt okozhattak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.