Kelemen Hunor cáfol

Cáfolta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azt a sajtóértesülést, miszerint az ellenzék felajánlotta volna a szövetség számára a szenátus elnöki tisztségét annak fejében, hogy kilépjen a kormányból.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784845?searchtext=RMDSZ" target="_blank"><strong>• Ha módosítják az oktatási törvényt, vége a koalíciónak</strong></a>

MNO
2011. 05. 20. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki romániai magyar sajtó azzal kapcsolatosan idézte a politikust, hogy az Impactnews.ro portál szerda este azt írta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) hajlandó lenne megvonni a támogatást a szenátusi elnöki tisztséget jelenleg betöltő Mircea Geoanától annak érdekében, hogy a második legfontosabb állami tisztség RMDSZ-nek való átadásával a maga oldalára csalogassa a szövetséget.

Kelemen Hunor erre reagálva leszögezte: ez csupán pletyka, aminek az a célja, hogy feszültséget gerjesszen a kormánykoalíció tagjai között. „Nem alkudoztunk a PSD-vel, és nem tárgyaltunk tisztségekről. Mi nem szoktunk tisztségekről tárgyalni” – hangoztatta Kelemen.

Határozottan cáfolta a PSD is az alku tényét. „Sem a PSD-n belül, sem az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások során nem esett szó sem a szenátusi elnöki tisztség feladásáról, sem egyéb kormányzati tárgyú alkukról” – áll a párt közleményében.

Ion Iliescu volt államfő, a PSD tiszteletbeli elnöke blogján egyenesen hazugságnak és provokációnak nevezte a híresztelést. Ettől függetlenül kétségtelen, hogy a Szociáldemokrata Pártból, a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és a Konzervatív Pártból (PC) álló ellenzéki szövetség (USL) már hónapok óta átállásra „csábítgatja” a magyarok e szervezetét, amely jelenleg a Demokrata Liberális Párttal (PD-L) együtt alkot koalíciót.

Kelemen Hunor ugyanakkor már többször hangsúlyozta: csak akkor van értelme együtt kormányozni, ha a koalíció valóban többséget élvez a kétkamarás parlamentben (a függetlenek és a nem magyar nemzeti kisebbségek frakciója is a kormányt támogatja). Kelemen Hunor éppen két nappal ezelőtt volt kénytelen figyelmeztetni: az RMDSZ kilép a koalícióból, ha a román szenátus elfogadja azt a módosító indítványt, amellyel törölnék az új oktatási törvényből Románia földrajzának és történelmének anyanyelvű oktatását a kisebbségi diákok számára.

Az új román oktatási törvény ugyanis a közelmúltban lépett hatályba, és számos kedvező előírást tartalmaz a nemzeti kisebbségek számára. Az RMDSZ a jogszabály egyik legfőbb vívmányának tekinti azt az előírást, miszerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok az általános iskola felső tagozatában és a középiskolában is anyanyelvükön tanulhatják Románia földrajzát és történelmét. Most azonban éppen ezt a kitételt törölné a jogszabályból Mircia Giurgiu független parlamenti képviselő, aki módosító indítványt nyújtott be a törvényhozásban.

Az indítvány először a képviselőházhoz került, amely azonban hétfőn sem tűzte napirendre a tervezetet, a megszabott határidő lejárt, és a jogszabály az indítványozó által benyújtott formában kerül a szenátus elé. A határidő lejárta miatt ugyanis a képviselőház által „hallgatólagosan” elfogadottnak nyilvánították a tervezetet. Csakhogy a szenátusban a román kormánykoalíció törékeny többséggel rendelkezik, csupán egy szenátorral vannak többen a kormányoldalt képviselők az ellenzéki honatyákhoz képest.

Az újabb értesülések szerint azonban ez az arány is átfordulhat az ellenzék javára, mert úgy hírlik, hogy Serban Radulescu, a PD-L Kolozs megyei szenátora kilép pártjából, és a Konzervatív Pártba (PC) kíván „átigazolni”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.