Webkamera-laboratórium az év leginnovatívabb fejlesztése + Képriport

Webkamera-alapú laboratórium kapta a leginnovatívabb találmánynak járó közönségdíjat a harmadik alkalommal megrendezett innovációs techshow-n, ahol 21 magyar csúcstechnológiai találmány mutatkozott be a közönség előtt. Az elismerést Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár adta át a találmányt fejlesztő Intellisense vezetőjének.

Vigh Dániel
2011. 05. 18. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 900 résztvevő csodálta meg szerdán a Jövő Házában megrendezett magyar innovációs techshow-n kiállított hazai találmányokat. A pályázat útján kiválasztott kiállítók többek között az űrtechnológiában, az orvostudományban, az újmédia-alkalmazások területén, a sportban fejlesztettek ki egy-egy csúcstechnológiát jelentő tárgyat vagy alkalmazást. A harmadszor megrendezett innovációs seregszemlén a WebCam Laboratory nevű internetes kameralaboratórium kapta a leginnovatívabb fejlesztésnek járó közönségdíjat.

– A WebCam Laboratory egy oktatási szoftver, egy webkamera-alapú természetmegfigyelő laboratórium, amely diákok, iskolák és tanárok számára teszi lehetővé, hogy bármilyen egyszerű, hétköznapi webkamerával valódi, érdemi természettudományos megfigyeléseket és méréseket hajtsanak végre – felelte érdeklődésünkre az Intellisense Zrt. igazgatója. Vaszari Zsolt elmondta, az újdonság abban rejlik, hogy a drága laboratóriumi felszerelések helyett egy egyszerű webkamerával képesek lehetünk a legkülönfélébb méréseket elvégezni az oktatásban. – Olyan szoftvercsomagot fejlesztettünk, amely lefedi a természettudományok szinte minden területét és amihez a funkciók összességét tekintve még csak hasonló szoftver sem létezik a világon. Reményeink szerint hamarosan minden magyar iskolában hasznát vehetik a fejlesztésünknek – hangsúlyozta az Intellisense igazgatója.

– A szoftver jelenleg hat funkcióval rendelkezik: a gyorsított felvétel opcióval megfigyelhetjük például a természet lassú folyamatait, a felhők kialakulását, egy virág növekedését. A kinematika funkcióval megvizsgálhatjuk bármilyen test mozgását, a mikroszkóp-beállítással megmérhetjük egy sejt magjának az átmérőjét vagy éppen egy holdkráter nagyságát. A mozgásérzékelő kamera módban rejtőzködő állatokról tudunk rejtett kamerás felvételeket készíteni, az univerzális logger pedig bármilyen analóg mérőműszert – például egy hőmérőt – átalakít digitális megfelelőjévé. A szoftver olyan műszerparkot kínál az iskolások és diákok számára, ami más módon csak több millió forintos befektetéssel lenne elérhető – mondta Vaszari Zsolt.

A közönség láthatta a már a tavalyi kiállításon sikert aratott, speciális szemüveg nélkül is 3D-s képet produkáló televízió továbbfejlesztett variációját, ami most már a szimpla televízióadást is képes térhatásúvá tenni, de megnézhette a kutató-mentő robotrepülőt, online emlőtumor-diagnosztikai szolgáltatást, mobiltelefonos közlekedési jegyet vagy az óriás 3D-holografikát is.

– Új szövetségre léptünk az innovációs szervezetekkel azzal a céllal, hogy aki tehetséges, okos és kreatív, az megtalálja a maga számításait itthon is. Bízom abban, ez a közönségdíj elősegíti majd ezt – mondta Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár az ünnepélyes díjátadó ünnepségen. Az államtitkár hangsúlyozta: előzetesen nem gondolta volna, hogy az innovációs techshow ilyen sok érdeklődőt megmozgat. „Ez talán annak az előjele, nem volt hiábavaló a törekvésünk, hogy teret és helyet biztosítsunk a leginnovatívabb magyaroknak. A jövőben is ehhez hasonló kezdeményezésekkel segítjük a magyar innovációt” – mondta Nyitrai Zsolt. Pukler Gábor, a techshow-t szervező Mobilitás és Multimédia Klaszter elnöke szerint Magyarország legnagyobb technológiai kiállítása új korszakot nyithat a hazai innováció életében.

Az innovációs techshow-t 2009-ben rendezte meg először a Mobilitás és Multimédia Klaszter, azzal a céllal, hogy a leginnovatívabb magyar fejlesztések a szakmai közönség mellett a nagyközönség számára is bemutatkozhassanak. Az MMKlaszter Magyarország legjelentősebb akkreditált innovációs klasztere, amely jelenleg több mint 70 tagot számlál, köztük telekommunikációs és informatikai nagyvállalatokat, kis- és középvállalkozásokat, valamint egyetemi partnereket. Az MMKlaszter kiemelt célja, hogy innovációmenedzsmenttel, forrásszervezéssel segítse a klasztertagok fejlesztéseinek piacra lépését. Az MMKlaszterben jelenleg csaknem 30 innovációs projekt megvalósítása zajlik, majdnem nyolcmilliárd forint értékben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.