Parkolókártyákkal ügyeskedők alkonya

Csaknem négyszáz esetben járt el az első fél évben a rendőrség azokkal szemben, akik mozgáskorlátozott személyek részére kibocsátott parkolási kártyával éltek vissza. A trükközők dolgát nehezíti az is, hogy a jövőben már nem a háziorvosok adják ki a kedvezményekre jogosító parkolási igazolványokat.

Velkei Tamás
2011. 08. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mozgáskorlátozott személyeknek kiadott parkolási igazolványokkal való viszszaélés miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság kerületi kapitányságain 2011 első fél évében 393 alkalommal rendeltek el nyomozást. Ebből 340 esetben közokirat-hamisítás, ötven alkalommal visszaélés okirattal, míg három esetben lopás miatt.
A leginkább fertőzött városrész a Belváros, kérdésünkre a rendőrség közölte, hogy az V. kerület lakóinak körében a leggyakoribb a bűncselekmények elkövetése, a közel négyszáz eset majdnem fele (174) ide köthető, de sokan csalnak a VI. kerületben (52) és a Ferencvárosban is (43). Az élmezőnybe tartozik még a II. és a XIII. kerület is.
Az első fél évben 214 nyomozást fejezett be a rendőrség, amelyek közül kilenc zárult bíróság elé állítással, további 193 alkalommal a nyomozók vádemelési javaslattal zárták le az ügyet.
Arra vonatkozóan, hogy jellemzően milyen korosztályból kerülnek ki az elkövetők, illetve arról, hogy milyen értékű gépjármű tulajdonosai, a rendőrség nem rendelkezett adatokkal. A nyomozó hatóság arra a kérdésünkre sem tudott választ adni, hogy a tettesek családjaiban milyen százalékban volt mozgássérült.
– Változott a mozgáskorlátozottak autóvásárlási és -átalakítási támogatási rendszere – közölte a napokban Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének irodavezetője. Kifejtette: nem adhatnak ki többé a mozgáskorlátozott parkolási igazolványhoz szükséges igazolást a háziorvosok, ezt a jogkört a jövőben valószínűleg a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal illetékes orvosi bizottsága gyakorolja majd. A kormány ezzel megkezdte az úgynevezett rokkantkártyák kiadásának szigorítását.
Szakály szerint jelenleg az országban körülbelül 230 ezer rokkant parkolási engedély lehet forgalomban, amelyre vakok és gyengénlátók, autista és értelmileg sérült személyek is jogosultak.
– Megkönnyebbültek a háziorvosok azóta, hogy megváltoztak a jogszabályok, és már nem adhatnak igazolást a mozgáskorlátozottak parkolásához – mondta lapunknak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. Hozzátette, az orvosoknak tehertétel volt az igazolások kiadása, mert a betegek jelentős része orvosi szolgáltatásként fogta fel a dokumentum kiadását, és követelőzővé, agresszívvá vált. – A kollégák sok esetben nem tudtak objektíven dönteni, ezért úgy gondolom, hogy a mostani szabályozással már a ténylegesen rászorulók jutnak majd kártyához. A mozgásszervi betegségekkel küzdő betegek mellett a gyengénlátók, illetve siketek is igényelhetnek igazolást – fogalmazott az elnök.
Az utóbbi időben egyre többen éltek vissza a rokkantigazolvány nyújtotta előnyökkel, ezért a rendőrség szeretett volna megálljt parancsolni a trendnek, ennek szellemében folyamatosan ellenőrzik a megkülönböztető matricával parkolókat. Májusban egy rendőrségi akció során egy hét alatt 67 autótulajdonosról derítették ki, hogy jogtalanul használja a rokkantsági kedvezményt.
A múlt hónap közepétől a II. kerületben ellenőrizték a parkolókat, rövid idő alatt 30 autós ellen indítottak eljárást. Emlékezetes eset volt Liptai Claudia esete, a műsorvezető is rokkantigazolvánnyal parkolt a belvárosban, amiről a Blikk készített fényképeket. A bulvárlap szerint nem volt mozgássérült személy a színésznővel.
Nem ismeretlen a jelenség vidéken sem, Szegeden évről évre emelkedik a rokkantkártyával parkolók száma. Pár éve még csak tíz százalék regisztrált mozgássérült állította le autóját a Tisza-parti város centrumában, manapság viszont a Mars tér környékén ez az arány akár a 90 százalékot is eléri olykor, de hétköznapokon a város egész területén mért adatok is 25 százalékot mutatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.