Megyeri Dávid: Álmenedzserek alkonya

MNO
2011. 07. 06. 7:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azon a sajnálatosan racionális felismerésen alapszik, hogy a társadalmi és gazdasági pozíciónak, valamint a képzettségnek, teljesítménynek semmilyen köze nem volt egymáshoz a posztkommunista Magyarországon. Elég, ha kis Gyurcsányokká akarunk válni. Elegendő, ha az adott szónak annyi becsülete van előttünk, mint egy lemészárolt levéltetűnek, és ha le akarunk gázolni mindenkit, már kandidálhatunk a magasabb posztokra. Minek ide tanulás, tisztesség, erkölcs? Ugyan kérem, avítt fogalmak ezek, a történelem kukájába velük. Tessék csak megnézni, milyen kevesen jelentkeznek reálszakokra. Hányan akarnak fizikusok vagy kémikusok lenni? Ha ez lett volna hajdan a trendi, ma nem lenne a magyarságnak és a világnak Neumann Jánosa, Teller Edéje vagy Szilárd Leója, de Oláh Györgye sem. De mit is beszélünk? Már tanáraik sem lettek volna. Ki az az élhetetlen, aki vállalja a szegénységet egy mindent a pillanatnyi üzleti érdekeknek alárendelő, lótuszevő rendszerben? Kimutatás készülhetne arról, mennyire alászállt a közgazdasági, pénzügyi szakmák becsülete. Nem csoda, amikor financiális kóklerek, közgazdásznak látszó személyek trafálják el mindig a szarva közt a tőgyét gazdasági vonalon.

(Magyar Nemzet, 2011. július 6.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.