Eljárások indulhatnak

Hűtlen és hanyag kezelés, csalás, valamint korrupciós bűncselekmények is felmerülhetnek az előző ciklusokban történt államadósság-növekedéssel összefüggésben – nyilatkozta lapunknak Futó Barnabás ügyvéd. Szijjártó Péter (Fidesz) szerint nonszensz, ha a korábbi döntéshozók nem vállalják a felelősséget tetteikért, az ellenzéki MSZP és LMP ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy civilizált országokban nincs helye ilyen jellegű elszámoltatásnak.

Török László
2011. 08. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem boszorkányüldözés az államadósság növekedéséért felelősségre vonni a volt állami vezetőket – jelentette ki Szijjártó Péter az InfoRádiónak adott interjújában. A miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta, egy ország eladósítása bűn, amelynek következményét minden magyar ember viseli. A politikus szerint emiatt nonszensz, hogy pont azok akarják kihúzni magukat a felelősség alól, akik ezt az egész szituációt előidézték. – A jogi felelősség megállapításának lehetősége itt elkerülhetetlen – mondta Szijjártó Péter.
A politikust annak kapcsán kérdezték, hogy az államadósság 2002 és 2010 közötti növekedésének okait vizsgáló országgyűlési albizottság kezdeményezte az alkotmányügyi és a számvevőszéki bizottságnál: vizsgálják meg a lehetőségét, jogilag felelősségre vonhatók-e az akkori szocialista és SZDSZ-es kormányok tagjai azért, hogy a GDP-arányos államadósság 53-ról 80 százalékra emelkedett.
– Hűtlen és hanyag kezelés, csalás, valamint korrupciós bűncselekmények is felmerülhetnek az előző ciklusokban történt államadósság-növekedéssel összefüggésben, ezek a tényállások pedig a jelenlegi Btk.-ban is szerepelnek, tehát nem indokolt törvénymódosítás a korábbi kormányok döntéshozóival szembeni fellépéshez – ezt már Futó Barnabás nyilatkozta. A jogász szerint akár polgári jogi igényt is előterjeszthet az állam a feltételezett károkozókkal szemben. Az ügyvéd arra is rámutatott, hogy kollektív felelősségre is van precedens, hiszen a VI. kerületi önkormányzat teljes képviselő-testülete a vádlottak padjára kerül majd.
A szocialisták tegnap közölték, a Fidesz is megszavazta a 13. havi nyugdíjat, az 50 százalékos béremelést a közszférában és az autópálya-építéseket is, amelyeket a kormányzati kommunikáció ma az államadósság-növekedés legfőbb okaiként tart számon.
Schiffer András szerint az államadósság miatti hisztériakeltés oka a figyelemelterelés, ugyanis kudarcba fulladt a kormány elszámoltatási politikája. – Az, amit itt összehordtak fideszes politikusok az elmúlt napokban, az egész egyszerűen egy ökörség, az államadósság miatt nincsen helye jogi felelősségnek, és civilizált országokban viszszamenőleges hatállyal nem lehet valamilyen magatartást bűncselekménnyé minősíteni – közölte az LMP frakcióvezetője, aki szerint az államadósság jogszerű cselekedetekkel, köztük a Fidesz által is támogatott parlamenti döntésekkel nőtt.
Szijjártó Péter minderre reagálva kifejtette, bebizonyosodott, hogy szövetségre lépett egymással az LMP és az MSZP, és ez a szövetség – az emberekkel szembehelyezkedve – az államadósságot, valamint az országot „bűnös módon eladósító” döntéshozókat mentegeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.