Nem lesz egyszerű a csepeli áldozatok azonosítása

DNS-vizsgálattal állapítható meg a legpontosabban az elhunytak személyazonossága, ám ez az eljárás normál esetben is legalább egy hónapot vesz igénybe, és rendkívül költséges – közölte Bajnóczky István, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Igazságügyi Orvostani Intézetének egyetemi tanára hétfőn.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803623" target="_blank"><strong>• Nem harcolt a Tigrisekkel a csepeli gyilkos?</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803646" target="_blank"><strong>• Szeptember 15-ig adtak határidőt a hajléktalanoknak </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803454" target="_blank"><strong>• „Betettek a gödörbe, és kiszedték belőlem a PIN kódot” + Videó</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803430" target="_blank"><strong>• Csepeli brutális gyilkosság: összeülnek a jövő héten Pintérék</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803323" target="_blank"><strong>• Igazi nehézfiú a csepeli gyilkos + Videó</strong></a>

MNO
2011. 08. 15. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A professzort, az intézmény korábbi igazgatóját a távirati iroda az ismeretlen elhunytak azonosításának módszereivel kapcsolatban kérdezte. Csepelen, egy erdős területről a múlt héten hantoltak ki több embert, akiknek az azonosítása még folyamatban van.

Bajnóczky István arról beszélt, nem mindegy, hogy az elhunytak földi maradványai mióta vannak a föld alatt, és milyen állapotban találták meg őket. Elmondta, az eljárás első lépésében azt határozzák meg, hogy a csontok mióta vannak a föld alatt. Ennek azért van jelentősége, mert a hatóságokat csak az elévülési időn belül elhunytak maradványai érdeklik, például emberölés esetében.

A további eljárás során a csontokat vizsgálják meg, amelyek elárulják az elhunyt nemét, például a medencecsont jellegzetességei alapján. A csontok vizsgálatából, a „hosszú csöves csontok szivacsos szerkezetéből” 4-5 év eltéréssel meg lehet határozni az elhunyt korát, valamint 5-10 centiméter eltéréssel a testmagasságát is. Az izmok csontokhoz tapadásából a testalkatra lehet következtetni, arra például, hogy egy fejlett izomrendszerű atlétáról lehet-e szó vagy egy soványabb emberről.

A koponyavizsgálat során következtetni lehet az arcvonásokra is, és vannak úgynevezett „lágyrész-rekonstrukciós” eljárások is, de ez a professzor szavai szerint inkább szobrászművészet, mint igazságügyi orvostan. Elmondta, az FBI-nak van lágyrész-rekonstrukciós számítógépes programja is, amely 5-7 arcváltozatot rajzol meg a koponya alapján. Ez a program azonban – jegyezte meg – nagyjából 3,5 millió dollárba kerülhet, de létezik egy még fejlettebb is, amelyet el sem adnak. Közölte, DNS-technikával azonban már meg lehet határozni a csontból az illető nemét és DNS-tulajdonságait, akár a több ezer éve elhunytak esetében is.

A professzor arról is beszélt, hogy az eljárásban a szakértői véleményeknek különböző fokozatai vannak, amelyek alapján megállapításokat tehetnek. Ezek a kategóriák: kizárt, lehetséges, valószínű, nagyon valószínű, bizonyossággal határosan valószínű és gyakorlatilag bizonyított. Közölte, ha valakit elásnak, akkor a későbbi felismerhetősége nagyban függ a talaj jellegétől, a hőmérséklettől, valamint attól, hogy a halál bekövetkezte után mennyi idővel ásták el. Jelezte: savas talajban gyorsabban oszlik a holttest, míg hideg, nyirkos, agyagos talajban vagy jól szellőző, homokos talajban hosszabb ideig épen megmaradhat. Ez azonban így is legfeljebb néhány hónapot jelenthet, nem többet.

Kitért arra is, hogy a hozzátartozói azonosítás gyakran okoz tévedést, hiszen sokan annyira iszonyodnak a látványtól, hogy inkább gyorsan mondanak valamit. A bántalmazásra utaló nyomokat a lágyrészek szövetének vérbeszűrődésein lehet felismerni, ám ha már csak csontok maradtak, akkor általában csak azok sérülései, törései utalhatnak erre.

Vízbefúlásnál kovamoszatok kerülnek a vérkeringésbe, így a vizsgálatok során még azt is meg lehet állapítani, ha – idegenkezűség esetén – az elhunytat nem abban a vízben találták meg, mint ahová belefojtották. A professzor szerint több hét vagy hónap elteltével már nem lehet megmondani, élve temettek-e el valakit, vagy már halott volt, amikor elföldelték, persze ha nincs jellegzetes csontsérülése.

Bajnóczky István arról is beszélt, hogy akiket nem tudnak azonosítani, az adott önkormányzatok temettetik el ismeretlen személyként, a nem és az elhalálozás lehetséges időpontját feltüntetve. Közölte, azért nem hamvasztják el őket, hogy a későbbi esetleges azonosítást, vizsgálatokat ne tegyék lehetetlenné. Elmondta, majd minden település temetőjében van egy olyan rész vagy parcella, ahová az „ismeretlenek” kerülnek. A folyó menti településeken gyakran külön sorok is vannak, mert mint fogalmazott, a Duna „importálja” a holttesteket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.