Tényleg menthetetlen az euró? + Képek + Videó

Videotanácskozást tartanak a hét legfejlettebb ipari állam pénzügyminiszterei vasárnap a piaci pánik miatt. Az Európai Központi Bank ugyancsak rendkívüli ülést tart, ahol döntés születhet olasz államkötvények vásárlásáról. Nagy-Britannia gazdasága jelentősen lelassulhat, miután a Standard &amp; Poor's hitelminősítő egy fokozottal rontott az Egyesült Államok hosszú távú államadós-besorolásán – figyelmeztetnek brit lapok.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802054" target="_blank"><strong>• Egyelőre csak tárgyalnak </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802036" target="_blank"><strong>• Nem lehet a svájci frankot az euróhoz kötni? </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801982" target="_blank"><strong>• Svájci frank: határ a csillagos ég? </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802003" target="_blank"><strong>• „Én ezt nem értem” – Lassulhat az eurózóna bővülése </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802011" target="_blank"><strong>• Merkel környezete elutasítja Olaszország megmentését</strong></a>

MNO
2011. 08. 07. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piaci pánik miatt vasárnap videotanácskozást tartanak a hét legfejlettebb ipari állam pénzügyminiszterei. A felek a hétfői tőzsdenyitás előtt akarják megvitatni a pénzpiacokat nyugtalanító, Európát és az Egyesült Államokat sújtó adósságválság legújabb fejleményeit. Arról, hogy összehívják-e a G7-et és Oroszországot tömörítő G8-csoportot, hétfőn döntenek.

Rendkívüli ülést tart az Európai Központi Bank is, amelyen döntés születhet olasz államkötvények vásárlásáról. Silvio Berlusconi szombaton jelentette be, hogy Olaszország egy évvel előrehozza megszorító csomagjának végrehajtását, hogy nyugtassa a befektetőket. A 48 milliárd eurós csomagról nem tudni részleteket, az alkotmányba viszont – Magyarországhoz hasonlóan – költségvetési egyensúlyi szabályt építenének be.

Az infláció okoz gondot a háztartásoknak

Nagy-Britannia gazdasága jelentősen lelassulhat, miután a Standard & Poor's hitelminősítő egy fokozottal rontott az Egyesült Államok hosszú távú államadós-besorolásán. A The Sunday Times-ban Robert Watts arról ír, hogy a brit kormány stratégiája szerint az export húzná ki a válságból a gazdaságot, mivel a korábban követett két út, a kormányzati kiadások növelése és a fogyasztás ösztönzése már nem járható. Ezeket a terveket nehezíti ugyanakkor, hogy a brit export két legjelentősebb felvevő piaca, az Egyesült Államok és Európa maga is nehézségekkel küzd.





Mindeközben a brit háztartásoknak a növekvő infláció, így például az élelmiszerek, az energia, az üzemanyag árának növekedése okoz gondot. A cikk kiemeli: a legtöbb elemző szerint Nagy-Britannia még mindig jobb helyzetben van, mint más országok, és várhatóan elkerüli a W-alakú recessziót. Azonban ha a piaci zavarok folytatódnak, és az európai vezetők képtelenek lesznek megfelelő választ adni a helyzetre, a kilátások kedvezőtlenebbül alakulhatnak.

Helyesek a lépések

A The Sunday Telegraph-ban Peter Oborne megállapítja: jelenleg még rosszabbak a kilátások, mint 2008-ban voltak, akkor ugyanis a döntéshozók kezében sok olyan hatékony eszköz volt a helyzet megoldására, amelyek most nem állnak rendelkezésre. Ráadásul akkor a világgazdaság is jobb állapotban volt Kína erőteljes növekedése miatt, azonban az ázsiai országot sújtó magas infláció miatt jelenleg a kínai segítség sem jöhet szóba.



(Fotók: Reuters)

Tovább rontja a helyzetet – írja Peter Oborne –, hogy Nagy-Britanniában – több más nyugat-európai országhoz hasonlóan – az elmúlt években emelkedett az államadósság, ami ugyancsak szűkíti a megoldások körét. Mint kiemelte: „az euróövezet nagyon közel van az összeomláshoz”, és London nem tehet semmit ennek megakadályozására. Kiemeli ugyanakkor, hogy George Osborne pénzügyminiszter eddig helyes lépéseket tett a brit deficit csökkentésére.

A The Observerben Will Hutton azt hangsúlyozza: ha a lakossági és állami adósságállományt sikerül fenntartható szintre hozni, és a növekedés helyreáll, a világgazdasági rendszert úgy kell átalakítani, hogy a jövőben elkerülhető legyen egy hasonló helyzet kialakulása. Nagy-Britanniának vezető szerepet kell vállalnia az új nemzetközi szabályok lefektetésében – írja. Úgy véli, a cél az, hogy olyan lépéseket tegyenek, amelyekkel megoldást találhatnak a visszafizethetetlen magánhitelekre.

Nem lesz tömeges menekülés

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport makroelemzőinek vasárnapi kommentárja szerint azonban az Egyesült Államok leminősítésének legfőbb egyedi oka az volt, hogy a Standard & Poor's „magának szabott szűkített határidőt”, és nem az, hogy az amerikai költségvetési helyzetben valamilyen hirtelen változás történt volna. A Barclays Capital londoni elemzőinek vasárnapi értékelése szerint azonban április közepe és július közepe között nem romlott az amerikai költségvetési helyzet, sőt az államháztartási hiány 2011 eddigi szakaszában elmaradt attól a szinttől, amelyet a cég az év elején várt.

Az amerikai politikai rendszer kétségtelenül „nem jól adta elő magát” az adósságlimit-emelésről folytatott vitában, ám a Standard & Poor's a jelek szerint ezt a viselkedést vetíti ki a jövőre is. Pedig „nagyon is lehetséges”, hogy a politikai feszültség enyhülni fog a jövő évi elnökválasztás után, ami megkönnyítheti a reformok bevezetését – áll a Barclays Capital londoni elemzésében. A ház szerint kizárólag a költségvetési mutatók alapján az Egyesült Államok már jó ideje nem „AAA” szintű szuverén adós, de – „és ez egy rendkívül fontos de” – egy ország adósminősége nem pusztán a költségvetési számoktól függ. A két másik fontos változó a politikai akarat és a fizetőeszköz tartalékvaluta-státusa.

A Barclays Capital londoni elemzői közölték: nem számítanak arra, hogy a befektetők tömegesen menekülni kezdenének az amerikai államadósságból. A külföldi jegybankok devizatartalékaik jelentős részét amerikai kincstárjegyben tartják, mivel ez a világ legmélyebb és leglikvidebb kötvénypiaca, és nem valószínű, hogy ez egy leminősítéstől megváltozna. Ráadásul alternatívából sincs sok: a két legnagyobb kötvénypiac az amerikain kívül a japán és az olasz, ám a japán hozamok messze alacsonyabbak, és Japán pénzügyi mérleghelyzete lényegesen rosszabb, mint az Egyesült Államoké, és Olaszország GDP-arányos államadósság-rátája is sokkal magasabb, mint az amerikai.

(MTI, hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.