Korlátok a magyar munkaerőre?

2000. 06. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hivatalos diplomáciai jegyzékben értesítette Németország és Ausztria az Európai Uniót: hamarosan kérelmet nyújtanak be, hogy a csatlakozás után még több évig korlátozzák Magyarország munkaerő-áramlását. A magyar kormánynak a kérelem benyújtása előtt a ma kezdődő nemzetközi munkaügyi konferencián adódik lehetősége utoljára, hogy meggyőzze az aggógó államokat: a magyar munkavállalók a csatlakozás után sem árasztják el az EU-t.Őry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára az unió bővítésében a legvitatottabb kérdésnek a szabad munkaerő-áramlást tartja. Mint mondta: néhány nyugat-európai állam hamarosan halasztást kér, hogy a bővítéskor felvett államok dolgozóinak néhány évig korlátozzák a szabad munkavállalást. Őry Csaba hangsúlyozta: a ma kezdődő konferencián – amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, Magyarország és Portugália közösen szervezett – szeretnék meggyőzni ezeket az országokat, hogy aggodalmuk eltúlzott, nem kell a magyar munkavállalók tömeges áramlásától tartani.A kormány az érveit tanulmányokkal, kutatásokkal támasztja majd alá a tanácskozáson. Pulay Gyula, a Szociális és Családügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta: az egyik legjelentősebb kutatásban – amelyet a Magyar Növekedéskutató Intézet és az osztrák gazdaságkutató intézet végzett – is megállapították, hogy nem várható a csatlakozás után sem tömeges munkaerő-áramlás, a magyar dolgozók ugyanis nem mobilak.Nemhogy külföldre nem mennek tömegesen, de még a foglalkoztatási szempontból kedvezőtlenebb keleti országrészekből sem térnek át a nyugati megyékbe, még akkor sem, ha a cég utaztatásukat is biztosítja. Ráadásul a csatlakozásig a magyar gazdaság további fejlődésére lehet számítani, ami a bérek emelkedését is eredményezi – szögezte le Pulay Gyula.Jean-Pierre Laviec, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kelet-közép-európai régiójának igazgatója fontosnak tartja az uniós országokkal a migránsok védelméről való egyeztetést. Hangsúlyozta: fontos, hogy a hazánkból külföldre távozó munkavállalót és a hazánkba érkezőt is megillesse minden olyan szociális ellátás, minden olyan jogosítvány, ami otthon is megillette őt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.