Bírósághoz fordulnak a BS kereskedői

2000. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttesen bírósághoz fordulnak a Budapest Sportcsarnok leégése miatt károsult kereskedők, mert az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) még mindig nem tett hivatalos javaslatot a kár enyhítésére – értesült a Magyar Nemzet.Az ifjúsági tárca javaslatáról ugyan a sajtóban megjelentek hírek, ám azt a 322 kereskedőt tömörítő BS-tűz Károsultjaiért Egyesület elfogadhatatlannak tartja.A BS-tűz Károsultjaiért Egyesület legutóbbi közgyűlésén úgy döntött: június végéig várnak arra, hogy az ifjúsági tárca peren kívül javaslatot tegyen a kárenyhítés mértékére és formájára – tájékoztatta lapunkat Somogyi László, az egyesület elnökhelyettese. Mint mondta: a peren kívüli kárrendezésre több mint fél év alatt sem került sor, még a kormány sem tárgyalta az ügyet, ezért a 322 tag többsége bírósághoz fordul.Somogyi László megjegyezte, hogy a bírósági ügyet meg lehet szüntetni, fel lehet függeszteni, ha az ISM elfogadható ajánlatot tesz. Leszögezte viszont, hogy a tárca sajtóban megjelent javaslata – amely szerint az önbevallás alapján megjelölt kárösszeg egyharmadát fizetnék ki a kereskedőknek – elfogadhatatlan.A károsultak az egyik variáció szerint az önbevallás alapján bejelentett kár – öszszesen egymilliárd forint – 75 százalékára tartanának igényt. Azt is járható útnak tartják, hogy a kár 25 százalékát azonnali kárelőlegként megkapják, s a későbbi megegyezéstől függően további pénzt kapjanak.Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter a kereskedők egyik javaslatát sem tartja elfogadhatónak. Mint azt lapunknak elmondta: az eddigi szakértői vizsgálatok szerint semmi nem utal a Népstadion és intézményei, s ezen keresztül az ISM vagy az állam felelősségére. A kereskedők többségének nem volt biztosítása, ám tekintettel arra, hogy sokakat érintő szerencsétlenségről van szó, az állam kész az ésszerűség határain belül segítséget nyújtani – mondta Deutsch Tamás. – Ez azonban nem kártérítés, hanem kárenyhítés – tette hozzá.A miniszter elmondása szerint két lehetőség van: egyrészt, hogy a bevallott kár tételes ellenőrzése után annak egyharmadát kifizetik, ha pedig ez nem felel meg a kereskedőknek, akkor a felelősséget és a kártérítése kötelezettséget a bíróságnak kell megállapítania. Hozzáfűzte: a kormány hamarosan tárgyal a kárenyhítésről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.