Búza génmanipuláció nélkül

N. O.
2000. 08. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kalmár Gergely és dr. Kajdi Ferenc egy egészen különleges minőségű búzafajta nemesítői. Legelterjedtebb fajtájuk az ÖKO-10 névrekeresztelt tönkölybúza, amely hihetetlen eredményekre képes. Fehérjetartalma és minősége a szója és a marhahús fehérjetartalmával vetekszik. Bokrosodása elképesztő, az egyenlítőtől a sarkkörig termeszthető, és nemesítése csak hagyományos szelekciós módszerekkel történt.– A génbank, amelyből a nemesítéseket megkezdtük, eredeti magyar génanyagokat tartalmazott, ebből lett az ÖKO–10 tönkölybúza – mondta Kalmár Gergely. – A tönkölyről tudni kell, hogy a legősibb kenyérgabonafajta, nekünk pedig annyira jól sikerült a nemesítés, hogy a ma termesztett változat rendelkezik az összes ősi tulajdonsággal. Keléskor olyan, mint a vad növény, fejlődése lépcsőzetes, szakaszokban nő, de nagy kalászú, termése nemes és jól őrölhető. Ma Magyarországon az ÖKO–10 a legnagyobb kalászú és szemű búzafajta.– Az eredeti tönköly apró szemű és kalászú volt, de a 10-11 évi nemesítőmunka meghozta a gyümölcsét. Külön érdekesség, hogy a nemesítés során nem vizsgáltuk az eredetileg 9–11 százalék fehérjetartalommal rendelkező fajta beltartalmát – mesélte Kalmár Gergely –, ezért meglepetésként ért, amikor megtudtuk, hogy a nemesítési időszak alatt a termésmennyiség és a fehérjetartalom is a duplájára nőtt. Ilyen magas fehérjetartalmat génmanipulálcióval nem lehet elérni, csak szakszerű és szerencsés szelekcióval. Készülnek így új anyagok is, most már folyamatosan tudunk új fajtajelölteket állítani – mondta a nemesítő, azt azonban már keserűen tette hozzá: hajlik arra, hogy az új fajtákat külföldön jegyeztesse be (az ÖKO–10-et már vizsgálják az EU-ban is).– E fajtát ugyan elismeri a hazai szakma, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium is, ennek ellenére német tönkölybúzát próbálnak meghonosítani, s ezzel feloldani az ÖKO–10 nem létező monopóliumát. A fajtát – és annak végtemékeit is – szabadalommal védettük le, mégis számos termelő, feldolgozó, kereskedő és kutatást végző magánszemély vagy cég nyúlt hozzá engedély nélkül. A hazai vetőmag-, szabadalmi és adótörvények megsértőivel szemben folyamatosan fellépünk, így várható, hogy a fajta és a termékek értékes tulajdonságait hosszú éveken át tudjuk szavatolni – jelentette ki Kalmár Gergely.– A mi tönkölyünk sztyeppebúza. A német, az osztrák és a francia fajták hegyi búzák, amelyek csapadékigényesebbek, kisebb a tűrőképességük, és kisebb-nagyobb mértékben keresztezettek aestivum búzával is. Az ÖKO–10-et a német piacon javító búzaként használják. Ha a mi tönkölyünket ésszerűen lehetne itthon termeszteni, akkor kiegyensúlyozott termelés mellett állandóan magas minőségben lehetne értékesíteni – vázolta a lehetőségeket a szakember.E tönköly sajátossága, hogy magas beltartalmi értékeinél fogva minden olyan termék készíthető belőle, amely a normál búzából és a magas fehérjetartalmú szójából. A különbség annyi, hogy a termékek nem tartalmaznak semmiféle mesterséges anyagot. A tönkölylisztből készült pékáruk fehérjetartalma 20–23 százalékos, olyan magas, mint a marhahúsé, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk pedig 7–15-szöröse a normál búzából készült termékekének. Ilyen paraméterek mellett megállapítható, hogy napi 10-15 dekagramm liszt vagy belőle készült termék egy ember napi aminosav-szükségletét biztosítja – szögezte le a nemesítő.– Ráadásul az ÖKO–10-et is vegyszer és műtrágya nélkül szükséges termelni. A gyakorlati tapasztalatok alátámasztják, hogy a hatóanyagokkal kezelt ÖKO–10-nél nem megfelelő a bokrosodás, és alacsonyabb értékű a termés. A vegyszerek mellőzése a fajtát alkalmassá teszi a biotermesztésre is. E termelési módtól nem kell félniük a gazdáknak: az ÖKO–10 műtrágya nélkül is hozza a hektáronkénti 3,5 tonnányi termést, de volt olyan év is, amikor 8 tonnát takarítottak be egy hektárról. Idén nem volt ilyen jó termés, a fajta megérezte a szárazságot, a kezdetben legszebb képet mutató táblák szenvedték a legnagyobb veszteséget – ismertette Kalmár Gergely, aki a tönköly szépségéről elmondta: a fajtajelöltek széles színskálájúak, kalászaik színe a feketétől a fehérig terjed. Ezek a tulajdonságok is hozzájárulnak ahhoz, hogy nagy a növény ökológiai plaszticitása, azaz széles körben, az egyenlítőtől a sarkkörig lehet termelni. A sötét változatok északabbra, a világosak délebbre ajánlottak termesztésre.A széles termelhetőségben közrejátszik, hogy az ÖKO–10 C4-es fotoszintézisű, mert az ebből eredő belső szén-dioxid-körforgalomnak köszönheti magas tűrőképességét. Ma ezt a gabonát a gazdák 50 ezer hektáron szeretnék termelni, vetőmagot azonban csak 10-15 ezer hektárra tudunk biztosítani – közölte Kalmár Gergely, aki úgy látja, élénkül a vetőmag világpiaca, s ha minden jól halad, elképzelhető, hogy Magyarország újra vetőmagtermelő ország lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.