Csökkent a kocsilopások száma a fővárosban

Öt év alatt csaknem ötven százalékkal csökent a gépjárműlopások száma Budapesten. Míg 1996-ban 12 193, addig 2001-ben már csak 6437 autót loptak el a fővárosban. A sikerért sokat tett az 1999-ben a rendőrségen létrehozott Gepárd csoport is.

2002. 10. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három éve hozták létre a Gepárd csoportot azzal a szándékkal, hogy csökkentsék a gépjárműlopások számát, illetve visszaszorítsák a bűnözői csoportokat – hangzott el a Budapesti Rendőr-főkapitányság tegnapi sajtótájékoztatóján. Kökényesi Antal, a BRFK vezetője elmondta: a speciális egység működése nyomán jelentősen csökkent az autólopások száma a fővárosban. Míg 1996-ban 12 193, 1998-ban pedig 11 120 kocsit loptak el, addig 2000-ben 7436-ot, 2001-ben már csak 6437-et.
A kapitány leszögezte, a siker nemcsak a Gepárd csoport speciálisan kiképzett szakembereinek köszönhető, hanem annak is, hogy megteremtődött az eredményes fellépés jogszabályi háttere. Elrendelték például a kötelező eredetvizsgálatot és a gépkocsik törzskönyvezését is. Ezenkívül bevezették a határregisztrációt, amely a külföldre igyekvő autók közül szűrte ki a lopottakat. A szervezett bűnözés elleni törvénycsomag bevezetése és a büntetési tételek szigorítása is szerepet játszott a lopások számának csökkenésében – fűzte hozzá. A gépjárműbűnözés külföldön is jelentős mértékű, ezért kiemelten fontos az európai fővárosok rendőrségei közötti kapcsolattartás, és együttműködés – nyilatkozta Kökényesi Antal. Nemzetközi összehasonlításban Budapest kedvező helyzetben van, mivel az eltulajdonított járművek majdnem egyharmadát rövid időn belül megtalálják.
A szervezett bűnözői csoportok futószalagrendszerben, a nagyipari termeléshez hasonlóan lopják a gépkocsikat – tudtuk meg Pál Józseftől, a Gepárd csoport vezetőjétől. Hozzátette: csak szervezetten lehet eredményesen fellépni ellenük: be kell fagyasztani külföldi felvevőpiacaikat, és szorosan együtt kell működni az európai fővárosok rendőrségeivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.