Túlzott élelmiszer-biztonság

Az unió olyan élelmiszer-biztonsági követelményeket támaszt a csatlakozó országok élelmiszer-ipari vállalatai elé, amelyeknek a közösségben található 26 ezer hasonló vállalkozásból csak harminc százalék tesz eleget. Ezért a hatékonyabb élelmiszer-biztonsági előírások megtartása érdekében hazánk is ellenőrzi majd az unióból érkező alapanyagokat. Mezőgazdaságunk azonban csak akkor lehet versenyképes, ha hatékonysága jelentősen javul.

Nagy Ottó
2002. 11. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy-egy világrész lehetőségeit ma a piac határozza meg, ezért ma az Európai Uniónak is a világgal kell versenyeznie, ehhez viszont megfelelő méretű gazdaságokra van szükség – fejtette ki tegnap egy, a Foodapest keretein belül tartott élelmiszer-ipari szakkonferencián Magda Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke.
Versenyképességünk érdekében ezt szem előtt kell tartanunk a magyar mezőgazdaságban is – mondta az elnök, kifejtve, hogy szerinte a növénytermesztés ezer hektár alatt gazdaságtalan, mert a gépeket nem lehet kellő hatékonysággal kihasználni, ekkora birtokméret viszont csak integrációval érhető el. A legnagyobb perspektívája a kertészeti ágazatnak van. A sertés- és a baromfitenyésztés hatékonyságát javítani kell, míg a tejtermelés csak többszázas tehenészeti telepeken lehet versenyképes.
Charles-Michael Geurts, az Európai Bizottság tanácsosa, élelmiszeriparunk uniós lehetőségeiről elmondta, hogy a piacnyitás szabad utat nyit a hazai termékeknek az unióban, és a régi és új tagországokkal együtt egy több mint négyszázmilliós piac nyílik meg előttünk. Természetesen ehhez meg kell felelnünk az élelmiszer-biztonsági követelményeknek, a jogszabályoknak, és azok változásához is idomulni kell. Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének főtitkára ehhez annyit fűzött hozzá, hogy mi is ellenőrizzük az unióból érkező alapanyagokat, és emlékeztetett rá, hogy az EU által megkövetelt élelmiszer-biztonsági követelményeknek a hazai cégek hetven százaléka felel meg – igaz, a maradéknál még rengeteg a teendő –, viszont az unióban található 26 ezer élelmiszergyártónak csak harminc százaléka tesz eleget azoknak a biztonsági előírásoknak, amelyeket tőlünk megkövetelnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.