Csaknem tíz hektáron gazdálkodik a történelmi mátraaljai borvidéken Kiss Sándor mérnök-borász, akinek borászata tényleg családi vállalkozás: míg a felesége borászati laboratóriumot vezet, addig ő a szőlőben és a két sziklába vájt pincében látja el a teendőket, a fia pedig végzett borászként Kaliforniában tanulja a szakma rejtelmeit. A pincék mindegyike már csak a települések neve után is festői helyen található, a nagyobbik pince ugyanis Abasáron, a kisebbik pedig Pálosvörösmarton van.
Kiss Sándorék új és régebbi telepítésű ültetvényeken gazdálkodnak, de a régieket, amelyeknek támrendszerük már „menthetetlen” és tőkehiányosak, folyamatosan felújítják és újratelepítik. Ez a szőlőfajtákban is váltást jelent, a régi ültetvények nagy része ugyanis rizlingszilváni, amelynek a helyére került már pinot blanc, sauvignon blanc, cabernet sauvignon és zenit, de Kiss Sándorék most szeretnének 1,8 hektárnyi olaszrizlinget is telepíteni. Az abasári olaszrizling ugyanis a borvidék egyik jellegzetes fajtája/bora, és a Mátraalján nagyon szépen díszlik, sőt megfelelő művelés esetén töppedni és aszúsodni is képes, így nagyon szép késői szüretelésű borok készíthetők belőle. Az új fajták mellett Kissék hagyományos fajtákból – leányka, muskotály – is készítenek bort.
A telepítésekről Kiss Sándor elmondta: keskeny sortávra telepítenek, így a hektáronkénti tőszám magasabb, de mivel erőteljes termeléskorlátozást is folytatnak, a tőkék egyedi terhelése kisebb, a minőség pedig nagyobb lesz. Hozzáfűzte, hogy az általuk alkalmazott Guyot-művelésben a zenit itt szintén kiváló minőséget ad, e művelési ágban pedig kifejezetten jól érzi magát, és szintén töppedhet és aszúsodhat is. – A telepítéseket valószínűleg a jövőben is folytatjuk – tette hozzá a borász –, mert szeretnénk a területeinket 15-20 hektárra növelni, elsősorban szomszédos vagy a mi szőlőinkbe ékelődő dűlők megvásárlásával.

Elindult Szijjártó Péter YouTube-csatornája