Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Igennel elutasított autonómiatervezet

A közigazgatási szakbizottság negatív véleményezését figyelembe véve elutasította tegnap a román képviselőház a Székelyföld autonómiatervezetét. A statútumot előterjesztő RMDSZ-es képviselők sikerként értékelik a törvényjavaslat kudarcát.

2004. 03. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igennel szavazva mondott nemet a román alsóház a Székelyföld területi autonómiájáról szóló törvénytervezetre. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felkérésére a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hat képviselője által beterjesztett statútumot korábban a parlament közigazgatási szakbizottsága javasolta elutasításra. Ezért a tegnapi plénum előtti szavazáson a román pártok képviselőinek el kellett fogadniuk a bizottság véleményezését, hogy elvethessék az autonómiatervezetet. A statútum mellett a frakciódöntésnek megfelelően, az RMDSZ 22 képviselője foglalt állást, míg egy RMDSZ-es és egy német kisebbségi képviselő tartózkodott. Toró T. Tibor, a beterjesztők egyike lapunknak elmondta, a tervezet leszavazása ellenére sikerként könyvelik el, hogy az autonómia ügye immár a román parlamentbe is bejutott, és amelyről többé-kevésbé mérsékelt vitát lehetett folytatni. „Bebizonyosodott, hogy a székelyföldi autonómia kérdésének igenis helye van a parlamentben” – mondta Toró.
Értesüléseink szerint az SZNT – amely februárban nyújtotta be az autonómiakoncepciót – hamarosan az európai fórumok elé tárja a statútumot, valamint a parlament törvényhozói tanácsának erről készített jelentését. A testület ugyanis két héttel ezelőtt úgy vélekedett, hogy a Székelyföld autonómiatervezete ellentmond az alkotmány elvének és előírásainak, a romániai, valamint a nemzetközi jogrendnek, mivel „a román nemzetállammal párhuzamos, különálló állami entitás” létrehozását célozza. A kormányzó Szociáldemokrata Párt – amellyel az RMDSZ négy éve együttműködik a parlamentben – úgy foglalt állást, hogy Európa nem támogatja a kizárólag etnikai alapon létrehozott autonóm, különleges jogállású régiók létrehozását. Eközben az ellenzéki liberálisok és demokraták (akikkel a korábbi ciklusban az erdélyi magyarság érdekképviseleti szövetsége kormánykoalíciót alkotott) Romániának az alkotmány által szavatolt nemzetállami jellegére hivatkozva tartották elutasítandónak az autonómiastatútumot. A Vadim Tudor vezette szélsőséges Nagy-Románia Párt ismét „hozta a formáját”: képviselője, Augustin Bolcas minden köntörfalazás nélkül terroristáknak és bűnözőknek nevezte „az ország felszabdalásán munkálkodó” RMDSZ -es politikusokat. Akiket részben a magyarellenes kirohanás késztetett arra, hogy támogassák azt az autonómiatervezetet, amelyről már tavaly kijelentették, hogy sem jogi, sem szakmai szempontból nem értenek vele egyet. A székelyföldi autonómiatervezetet az elkövetkezőkben Románia szenátusa is megvitatja majd, a tegnapi alsóházi elutasítás után azonban az ottani szavazás végkimenetele sem lesz kérdéses.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.