Az engedélyezett növényvédő szerek a vizsgált friss élelmiszerek egy százalékában találhatók meg, a nem engedélyezett szereket azonban már a zöldségek és gyümölcsök 12 százaléka tartalmazza – derül ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) által közölt adatokból. A mérési eredményeket azt követően hozta nyilvánosságra a tárca, hogy a Greenpeace felkérése nyomán egy független laboratórium kimagasló mennyiségű gombaölő szert talált egy salátamintában – közölte lapunkkal a zöld- szervezet munkatársa. Nemes Noémi tudatta: az FVM illetékes főosztálya korábban vonakodott a friss élelmiszerekkel kapcsolatos mérési eredmények kiadásától.
A környezetvédő szervezet munkatársa óriási eredménynek nevezte azt, hogy a tárca vizsgálatai végre nyilvánosságot kaptak, mert még soha nem kerültek fel ilyen részletes adatok az internetre. Nemes Noémi szerint az egyetlen probléma mindössze az, hogy most a 2002-es adatokat hozta nyilvánosságra a minisztérium, a 2003-as mérések még nem állnak rendelkezésre. Az illegális növényvédők fellelésének 12 százalékos aránya azért ijesztő – mutatott rá –, mert 2001-ben még csak hétszázalékos volt ez az adat, az azt megelőző esztendőben pedig mindössze négy, tehát az illegális szerek használata ugrásszerűen emelkedik.
A Greenpeace szúrópróbaszerű vizsgálatán egy fejes salátában talált harminckétszeres ditiokarbonátszint-túllépés felveti a hazai ellenőrzési rendszer komoly hiányosságát is. További probléma, hogy a különböző növényvédő szerekhez a termelők korlátozás nélkül juthatnak hozzá, és nem is tájékoztatja őket senki az anyagok veszélyességéről. Nemes Noémi úgy véli, ez már az állam felelőssége.

Orbán Viktor: Isten veled, Mester! – fotó