Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Szakadárok esete Strasbourggal

Komoly nemzetközi következménye lehet a strasbourgi emberi jogi bíróság néhány nappal ezelőtt született döntésének, amely Oroszországot és a Moldovai Köztársaságot teszi felelőssé hat személy évekig tartó tiraszpoli raboskodásáért. A nemzetközi bíróság tulajdonképpen elismerte, hogy Moszkva állandó befolyással bír a Dnyeszteren túli szakadár köztársaságra, Transznisztriára.

2004. 07. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Precedensértékű ítéletet hozott nemrég a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, amely elrendelte az úgynevezett Ilascu-csoport még Tiraszpolban raboskodó tagjainak azonnali szabadon bocsátását. Az 1992-es dnyeszteri katonai konfliktus idején elítélt hat moldovai állampolgár fogva tartása miatt Strasbourg Oroszországot és a Moldovai Köztársaságot tartja felelősnek. A jelenleg nem mellékesen román szenátorként tevékenykedő Ilie Ilascu öt társával együtt négy évvel ezelőtt indított pert a moszkvai és chisinaui vezetés ellen amiatt, hogy 1992-ben börtönbe vetették őket a transznisztriai hatóságok. Tizenkét évvel ezelőtt polgárháború tört ki a Moldovától való leválását szorgalmazó Tiraszpol, illetve Chisinau között, amelynek az lett az eredménye, hogy – jelentős orosz katonai segítséggel – Transznisztria kikiáltotta függetlenségét. Csakhogy akkoriban Ilascuék éppen Moldova és Románia egyesítése mellett, a tiraszpoliak ellen léptek fel, így letartóztatták őket. A Dnyeszteren túli hatalom által terrorista cselekedetek és háborús bűnök vádjával elítéltek közül ketten még mindig rács mögött vannak.
Ilie Ilascu és öt társa ellen koncepciós pert rendeztek a tiraszpoliak. Többségükre 12 év börtönt szabtak, kettejüket 15 évre, Ilascut pedig halálra ítélték. Egyiküket, Valeriu Garbuzt néhány hónap múlva szabadon bocsátották, miután „elismerte” az ellene felhozott vádakat. Petru Godiac kétévi büntetése letöltése után, 1994 júniusában szabadult, majd Romániában telepedett le. Az eredetileg halálra ítélt Ilascu 2001-ben szabadult, miután román állampolgárságot kapott, és a Vadim-féle Nagy-Románia Párt színeiben szenátorrá választották. Büntetése leülése után Tiraszpol az idén júniusban szabadon engedte Alexandru Lescót is, miközben Petrov-Popa és Ivantoc továbbra is börtönben sínylődik. Szabadon bocsátásuk mellett a strasbourgi bíróság azt is követeli, hogy Moszkva és Chisinau fizessen több százezer euró kártérítést Ilascuéknak az elszenvedett kínzásokért.
Noha mindkét állam aláírta az európai egyezményeket, Oroszország és Moldova nem hajlandó alávetni magát az ítéletnek. A Kreml és a chisinaui hatalom „felháborítónak és érthetetlennek” nevezte a strasbourgi verdiktet. Tiraszpol ugyanakkor leszögezte, nem engedik szabadon a két foglyot, a transznisztriai külügyi tárca honlapján pedig ma is látható Ilie Ilascu fényképe, mellette a szöveggel: Moldova első számú terroristája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.