Viszályban Kijevvel

Több mint egy évtizede folyik a vita Románia és Ukrajna között a fekete-tengeri kontinentális talapzat hovatartozása ügyében, a felek azonban képtelenek megállapodni. Bukarest most a sarkára állt, és egyértelműsítette: ha őszig nem sikerül megegyezni Kijevvel, akkor a hágai bírósághoz fordul.

2004. 07. 22. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két szomszédos ország közötti perpatvar a fekete-tengeri kontinentális talapzat hovatartozása körül tovább zajlik. A vita az olajkincsben gazdag kontinentális terület kiaknázásának joga mellett akörül is forog, hogy tulajdonképpen kinek a fennhatósága alá tartozik a jelenleg ukránok által birtokolt apró Kígyók szigete és térsége. A kijevi és a bukaresti parlament által is ratifikált, 1997 júliusában aláírt ukrán–román alapszerződés rögzíti ugyan a sziget ukrán státusát, a tengeri talapzat felosztásáról viszont a megállapodás úgy rendelkezett, hogy arról a két félnek két éven belül meg kell állapodnia. Azóta semmiféle előrelépés nem történt az ügyben.
Ukrajna álláspontja szerint a mindössze 12 négyzetkilométeres tengeri földdarab egy sziget, s így a körülötte levő 6000-7000 négyzetkilométernyi övezet Ukrajna kizárólagos tengeri gazdasági zónája. Kijev szerint ezt a körülményt az ENSZ 1972-es tengerjogi egyezményének rendelkezései alapján figyelembe kell venni Ukrajna területi vizeinek, a kontinentális talapzat és a kizárólagos tengeri gazdasági övezet megállapításakor. A románok ezzel szemben azt állítják: a Kígyók szigete jogilag nem sziget, hanem csak egy sziklaszirt, amely körül nincs ukrán kontinentális talapzat és gazdasági övezet. Ukrajna évekkel ezelőtt ravasz húzással úgy igyekezett saját hasznára fordítani a helyzetet, hogy a Kígyók szigete „belakásával” próbálkozott. Kijev terve azonban a románok vehemens ellenkezése miatt csupán félig valósult meg. A sziklás földdarabon – amelyen ivóvíz sincs – jelenleg ukrán katonai helyőrség és radarállomás található, a népességet csak az ott szolgáló katonák és családtagjaik jelentik.
Az ügyben a két ország külügyi diplomatái a napokban Jaltán folytattak megbeszélést – sikertelenül. Bukarest arra készül, hogy ha szeptemberig sem sikerül megállapodni Kijevvel, akkor a hágai Nemzetközi Bíróság elé viszi a határvitát.
Románia és Ukrajna kapcsolatait egy másik, hasonlóképpen botrányos eset is beárnyékolja, amelytől immár Brüsszel is hangos. A kijevi hatóságok egy hónappal ezelőtt fogtak neki egy, a Dunát a Fekete-tengerrel összekötő csatorna megépítésének az államhatár közvetlen közelében. A Duna-deltában épülő Bisztroje gát létrehozását gazdasági tényezők indokolják, hiszen jelenleg az ukránok kizárólag román felségvizeken, a Duna Szulina-ágán tudnak lehajózni a folyamon keresztül a Fekete-tengerre. Emiatt pedig Kijevet évente több mint százmillió dolláros veszteség éri. Bukarest azonnal lereagálta a neki monopolveszteséggel járó csatornaépítést, és szinte minden európai fórumon panaszt tett Ukrajna ellen. Többek között azzal vádolja Kijevet, hogy nem adott tájékoztatást szándékáról, sőt Bukarest többszöri megkeresésére sem válaszolt. A románokon kívül immár Brüsszel is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a munkálatok súlyosan veszélyeztetik a Duna-delta élővilágát. Ha az ukránok a természetvédelmi rezervátum ügyében sem hajlandók engedni, a románok ebben az esetben is bíróság elé citálják kellemetlenné vált szomszédjukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.