Ismét csúcson a BUX

2004. 09. 21. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lankadatlan a magyar tőzsdeárfolyam emelkedése, viszont a nyugat-európai és amerikai tőkepiacokon gyengülési hullám söpört végig. A tokiói Nikkei 225 index nemzeti ünnep miatt zárva tartott, így az ázsiai piacon nem tudott határozott irány kialakulni: a Hang Seng 0,03 százalékkal gyengült, a Seoul Composite viszont 1,03 százalékkal erősödött.
Európában az FTSE és a DAX kurzusa egymással párhuzamosan mozgott és gyengült. A Cityben záráskor negyedszázalékos gyengülést mutatott a 100 vezető részvény indexe, Frankfurtban viszont fél százalékot lassult a börzemutató. A brit tőzsde gyengülését nagyban meghatározta az Unilever negatív hangvételű bejelentése. A világ egyik legnagyobb fogyasztási cikkeket gyártó cége közölte, hogy a várakozástól elmaradt júliusi és augusztusi forgalom alapján várhatóan a harmadik negyedévi eredményeik is elmaradnak a második negyedévitől, s részben a tavalyi harmadik negyedévitől is. Az indoklás szerint a rossz időjárás miatt csökkent a fagylalt és a jeges tea fogyasztása. Az igen rossz értékesítés miatt már a második negyedben is elmaradt a piaci várakozástól az Unilever eredménye. Az üzemi eredmény két százalékkal 1,613 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a csoport árbevétele három százalékkal, 10,84 milliárd euróval kevesebb lett, az adózott eredmény viszont 34 százalékkal 770 millió euróra nőtt az alacsonyabb kamatoknak és adóknak köszönhetően.
Az Unilever bejelentésének következtében a kiskereskedelmi cégek részvényei a tengerentúlon is csökkenést mutattak, sőt a Colgate-Palmolive is élt a negatív profitjóslat adta lehetőséggel. Az amerikai kozmetikai és kiskereskedelmi vegyi anyagokat gyártó cég bejelentette, hogy második félévi részvényarányos nyeresége messze az elemzők által várt 68-69 cent alatt, 57–59 cent között lesz. A kozmetikai ipar nagyvállalata azért fogta vissza profitvárakozását, mert megítélése szerint elszaladtak marketingköltségei. Ennek ellenére éves haszonkulcsát a tavalyi rekord, azaz 55 százalék közelébe várja. Lefelé mozgott a Qualcomm árfolyama is, mivel a cég közölte, hogy számviteli vizsgálat miatt csökkenhet az adózás előtti nyeresége. Elemzők jelezték, hogy a Qualcommnál könyvelési probléma merült fel, amelyről pontos információkat nem lehet megtudni. Pletykák viszont könyvelési csalásról beszélnek.
Pesten csendes, lassan emelkedő trend alakult ki, a BUX nyitás után történelmi csúcsára ugrott, majd korrigált. A délelőtt azzal telt el, hogy az index megpróbált a negatív oldalról átlépni a tőzsdei görbe nyereséges oldalára. A felfutás nem volt túl erős, de zárásra a BUX-nak sikerült újból csúcson zárnia. A magyar tőzsdemutató eddig soha nem mért szinten, 12 364,21 ponton zárt, ami 24,19 pontos plusznak felelt meg. A forgalom nem érte el az 5,3 milliárd forintot, mivel a befektetők a hét első napján nem mutatkoztak túl tevékenynek. A brókerek a kereskedés végét követve azt nyilatkozták, hogy az európai és amerikai piacok csökkenő iránya miatt nem volt érdeklődés a magyar részvényekre. A vezető papírok közül a Richter és a Matáv ára gyengült, míg a Mol és az OTP kurzusának növekedéssel sikerült zárnia. A Mol 80 forinttal, az OTP 15 forinttal erősödött. Drágulást jelzett még az Egis és a spekulatív Antenna Hungária ára is. Elemzők rámutattak, hogy szerdán kormányülés lesz, ahol a jövő évi költségvetés kerül napirendre, így akár a privatizálandó műsorszóró társaság eladását is megtárgyalhatják.
A bankközi devizapiacon az eurót 246,90–247,10 forinton jegyezték, 50 fillérrel gyengébben a pénteki árfolyamnál. A forint 12,52 százalékon állt a sáv erős oldalán, 18 bázisponttal magasabban, mint pénteken. A piacon nem számítottak ugyan a jegybanki kamatok csökkentésére, a nap kereskedését mégis a monetáris tanács ülésére, valamint a jegybank helyzetértékelésére való várakozás határozta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.