A keleti lejtők bora különös titkot rejt

Muray Gábor
2005. 07. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy szőlőfajta. Szereti a kicsi dőlésszögű, keletre néző lejtőket. Mert ott úgy terem, hogy csak a délelőtti nap éri, s a savakat kiégető perzselő fény elkerüli. Betegségét kabócák terjesztik. Világos bora nem kívánja a nehéz ételt: színe rubinvörös, sava alacsony. Illata néhol cseresznye, néhol paradicsom, néhol gomba. Illik hozzá a meleg idő, a rúzsos büdös sajt és a kardhal. Könnyed, akár a nyári kora est: ingujj, búgó dúdolás vagy női suttogás. Eljátszik magában, átlátszik a pohárban, illata különös titkokat rejt: ő a pinot noir.
A pinot noir (Blauburgunder, Spätburgunder) szőlőfajta hazai boraiból rendeztek kóstolót a budavári Magyar Borok Házában csütörtökön. Burgundia fő fajtája ősöreg, a legöregebbek közül való. Bizonyos vizsgálatok szerint közel kétezer éve válogatták vadszőlő fajtákból. Mindenhol ismerik. Héja vékony, bogyója apró, fázik a hidegben, elázik az esőben, gomba és vírus könnyen támadja. Mégis termesztik itthon. Sokszor ott is, ahol nem igazán kellene. Ha azonban értő kezekbe kerül, megszépül.
A hónap borkóstolóját Séllyei Gábor egyetemi docens, a Magyar Bor Akadémia tagja tartotta. Különös összhang volt aznap este bor és értője között. Mert a pinot noir éppúgy nem harsány, ahogy a borbíráló: nem erőltet, meghallgat, csendesít. Séllyei Gábor, a világot megjárt szakember, újdonsült nagyapa, a magyar bor hírnevének öregbítője, aki kóstolt már angol vagy japán vagy kubai bort, igazi tanárember. Egyetemi diákjai terjesztik róla, hogy a kollokviumon úgy kacsint, ahogy a kínos helyzet épp megkívánja, de ez csak mendemonda. Szigorú ember, aki a borbírálatban nem ismer kegyelmet (talán csak a hazai hibák esetén tesz némi engedményt). Tőle tudjuk, hogy Japánban – bizonyos enzimek miatt – hamar becsiccsentenek a kóstolók, a japánok olyankor vidámmá válnak, arcuk két pohár után kipirul, s lankadatlan kacagnak. Valljuk be, különbek vagyunk. Kevesebbet kacagunk. Séllyei tanár úr is figyelmeztet: a negyedik pohárig figyeljünk rá, mert utána beindulnak a bilaterális megbeszélések, a bor zsivajt szül.
Kóstolunk egrieket, sopronit, szekszárdit és villányiakat. A kóstolót Eger nyeri. Leszáll az est, Budavár elcsendesedik. Marad a negyedik pohár utáni mosoly, Séllyei tanár úr a tapasztalt japán kacajra gondolva megjegyzi: a magyar közéletre ráférne már egy kis enzimcsere. Az utolsó pohár falán mintha megmaradna a templomablak-jelenség.



Borpaletta. A Balaton-mellék borvidék mutatkozik be júliusban a Magyar Borok Házában, a budai Szentháromság téren. A méltatlanul mellőzött zalai régió legjobb borait kóstolhatják egész hónapban a pincében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.