Disznóölés

Illés Sándor
2005. 12. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokásos hajnali kakaskukorékolást vidéken már a sertések kétségbeesett, vergődő segélykiáltása váltja fel. Megkezdődtek a disznóölések. Fellobban a disznót perzselő hagyományos szalmaláng az udvarokon, fenik, élesítik a késeket, megbuggyantják a pálinkásbutykosokat, mindent a forgatókönyv szerint. Örömteli, nagy napok ezek.
Emlékszem, amikor kisdiák voltam, és hittanórán a plébános feltette a kérdést, hogy ki tudná megmondani, melyik a legnagyobb ünnepünk, a kis Varga Jóska felnyújtotta öklét a magasba. „Én tudom, plébános úr! A disznóölés!”
Helyeselt az egész osztály, a plébános meg csak mosolygott.
Volt valami igazság abban, amit a kis Varga mondott. A disznóölés nagy ünnep egy-egy család életében. Ezen a napon a gyerekeket sem engedi a gazda iskolába, akad sok olyan munka, ami rájuk vár ilyenkor. Például az üstök, kemencék, tűzhelyek állandó tüzelőanyag-ellátása. Nyalábban hordják a csutkafélét, a száriziket, az apróra tördelt gallyakat, ahogy a nagyi irányítja őket, mert ő ennek az értője és felelőse.
A disznóölésre már napokkal a nagy esemény előtt alaposan felkészülnek. Beszerzik a fűszerfélét, sót, borsot, paprikát, megpucolják a hagymát, fokhagymát és kiosztják egymás között a nagy előadás szerepeit. A nagymama süti majd ki a zsiradékot a kotlában. A háziaszszony végig jelen lesz és részt vesz a hurka és a kolbász töltésében. Vigyáz, nehogy elsózzák. Meg arra is figyel közben, hogy ne legyen folyton kézben a pálinkásüveg. Az esti torra ő süti a finom töpörtős pogácsát. Kijelölik a perzselőfelelőst is, aki hordja a szalmát, éleszti a tüzet, jutalmul ő eszik elsőnek a sertés megpörzsölt farkából, ami igazi csemege.
A böllér valamelyik sógor vagy koma, hivatásos mészáros már nem kell a disznóöléshez. Az öreg Zséli a Gyepsorról tíz disznót is levág és feldolgoz évente. A környékbeliek őt hívják az öléshez. Be is állít már kora reggel. A gazda meg addig előkészíti a pálinkát. Jól meghúzzák a butykost, aztán megkezdődik a színjáték. A gazda sunyi árulóként az ólhoz lép, kinyitja az ajtaját, kicsalogatja az áldozatot.
A sertés mit sem sejtve előjön az ismert hangra, szereti a gazdát, mert az meg-megvakargatja a füle tövét. Mos is hasonlót vár, de csalatkozik, mert erős kezek markolják meg a fülét, kiráncigálják a tetthelyre, az eperfa alá, leteperik. Sikoltozik kegyetlenül, segítséget kér a gazdától, de annak nem esik meg rajta a szíve. A böllér kése elmetszi a torkát.
Hörög. A szüle felfogja sugárban ömlő vérét, jó lesz hurkába keverve. A nagyapa nagyon szereti. A leölt sertésre aztán ráterítik jó vastagon a szalmát. Van, ahol eltérnek ettől, és forró vízben kopasztják le a sörtéjét. De a pörzsölés az igazi, külön hangulata van a hajnali udvaron.
Ilyenkor szokták elmesélni azt a szakállas viccet (vagy talán igaz is volt), annyira beittak az összesereglett férfiak, hogy a disznó torka helyett a böllér a sógor combjába szúrt az éles késsel. Nehogy ez ismétlődjék, a gazdaaszony a köténye alá rejtve eloson a pálinkásüveggel, s azt csak hurkatöltés után veszi ismét elő.
Az asszonynépség kap a frissen pörkölt sertés füléből, farkából egy kis ízelítőt, majd szétdarabolják a megperzselt tetemet. Eközben elkészül a reggel is, egy kis szalonnát falatoznak hagymával. Az asszonynépség hozzálát közben a belek tisztításához, majd abálébe kerül a hurka, és befejeződik a darabolás. Egy része a húsnak sóba kerül, van erre egy külön teknő. A friss húsból néhány szeletet zsírban tartósítanak, a többi, a sonka, kolbász, szalonna meg a füstre kerül néhány napra.
A déli ebéd már a friss sertésoldalas sült krumplival, és ecetes uborkával harapják. A hurka, kolbász és a pogácsa csak estére kerül az asztalra. Addigra a szüle a töpörtőt is kisüti. Ebből aztán kapnak fél marokkal a kántálók, az utca odacsődült gyermekei, akik rigmusokat mondanak. Néha a pogácsából is jut nekik. Aztán minden elcsendesül, mire felragyognak az első csillagok. Csak a hír szalad tovább, házról házra: „Hallottátok, az öreg Bujdosó az idén már a második disznót vágta…”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.