Miklósok rozé bora

Hiába erőlködik az időjárás: Szent Miklós püspök ünnepén még a szűnni nem akaró eső sem tudta elrontani a jókedvet a Kecskemét melletti Miklóstelepen. Hetedik alkalommal rendezték meg ugyanis a rangos Miklós-napi országos rozé borversenyt, amelynek érdekessége, hogy a bírálatot kizárólag Miklós nevű borászok és szakemberek végezhetik.

Muray Gábor
2005. 12. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kivétel azért mégis akad, mondja Kunszeri Miklós, az Országos Borminősítő Intézet felügyelője, a bormustra életre hívója, hiszen Mikulás József kutató tiszteletbeli Miklósként részt vehet a versenyen. Bemutatkozni nem érdemes, ne fáradjunk a jókívánságokkal sem, teszi hozzá még a bejáratnál, mert az éppen szünetet tartó négy bírálóbizottság tagjai kivétel nélkül ma ünneplik a névnapjukat.
– Az első versenyt még a kilencvenes évek elején Tokaj-Hegyalján tartották, ahol a szervező a Miklós nevű borászokat egy bizottságba ültette össze. Aztán jött az ötlet – meséli Kunszeri Miklós –, és 1999-ben Miklóstelepen megrendeztük az első Miklulás-napi országos rozé borversenyt. Hogy miért éppen rozéval? Mert a Mikuláshoz illik a borfajta színe, és vagyunk páran Miklósok a szakmában, akik szeretjük a jó rozét – mondja.
Míg a bírálat zajlik, átmegyünk az igazgatósági épületbe, ahol a Miklósok közül néhány órára száműzött igazgató, Botos Ernő Péter fogad minket. Amikor Miklóstelep történetének felvázolásába kezd, elmosolyodik: Miklóstelepet ugyanis Miklósvári Miklós Gyula alapította a filoxéravész után, 1896-ban. A kúriaépületekből álló együtteshez ma már modern üvegházak és alföldi ászokpince is tartozik, egykor vincellériskola működött itt. Kutatóállomások létesültek korábban Tarcalon, Egerben, Kecskeméten, Badacsonyban, Pécsett, Móron és Lakiteleken; ezek közül Mór és Lakitelek megszűnt, s most zár be a kőbányai kísérleti pince, a budai központot pedig 1980-ban áttelepítették ide, Kecskemétre. A kutatóintézet az oktatásban is részt vesz, emellett szaktanácsadással foglalkozik: a termelők kérdéseire igyekszik választ adni. Biológiai és szabadföldi kísérleteket végez. Mint megtudom, a nemesítésben a hangsúlyok mára eltolódtak: már nem a fajtaszámot akarják a végtelenségig növelni, hanem a meglévő fajták értékelését, klónszelekcióját végzik a kor kívánalmainak megfelelően. A növények génállományát térképezik fel, hogy pontosabb választ kapjanak az eredetre vonatkozó kérdésekre. Botos Ernő Péter büszke a borversenyre: olyan műhelymunka ez, mondja, amelynek eredményeképpen egyrészt a szakmának tudnak segíteni – milyen rozékarakter lenne jó a magyar borfogyasztónak, mely fajták a legalkalmasabbak –, másrészt a bár régi, de újra életre kelő borkategóriát a fogyasztókkal jobban megismertethetik, hiszen a rozé nagyon finom, kellemes bor, amelynek megvan a helye a mindennapos fogyasztásban. Meg kell ismerni, tanulni kell róla, hogy tudatosan kóstolhassa a fogyasztó – az országos rozé borverseny ezt a célt szolgálja.
Visszatérünk a lassan véget érő bírálat színhelyére, a Miklósok még az ablak felé tartják a bort, figyelik, lögybölik, szagolgatják, kortyolják, rágják, kiköpik és pontoznak. A verseny a Mikulás-napi vidámság ellenére láthatóan a legkomolyabban zajlik, vakkóstolással, húszpontos rendszerben, négy bizottságban. A bizottságokban a legtöbbre tartott két bort – összesen nyolc tételt – végül a négy bizottsági elnök bírálja el. A Corvinus Egyetem borászati tanszékvezetője, a bírálóbizottság elnöke, Kállay Miklós az utolsó rozé után kérdésemre leszögezi: a verseny jól sikerült, a szervezés a nemzetközi borversenyeknek is megfelelt. Az elnök szerint a borok esetében a tavalyihoz képest mindenképpen előrelépés történt, jobb rozék születtek. „Telítődött a rozépiac”, és csak azok tudtak megmaradni, akik megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkeztek. – Azzal, hogy Miklósok vagyunk és Miklóstelepen kóstolunk Mikulás napján, a legszebb reklámfogással élünk – mondja Kállay Miklós –, persze semmivel sem tudunk többet hozzátenni az ünnep hangulatán túl, ami általában a borbírálatnak és az értékelésnek a szabályait illeti, talán annyit, hogy jobban lelkesedünk. Ez a lelkesedés azonban a borértékelés komolyságából semmit sem vesz el. A rozé Kállay Miklós szerint betölti a hivatását, a gasztronómia igényli, és a fogyasztók, akik egyszer megszerették, mindig vásárolni fogják. Az elnök úgy véli, a Miklós-napi verseny eredményei biztosítékot nyújthatnak arra, hogy van jövője a rozénak Magyarországon: aki az itt eredményt elért borokból választ majd, garantált minőséggel fog találkozni.
De milyen is a rozé? A borfajta esetében különösen érdekes az a kettősség, ami mindenféle bort jellemez: hogy milyen szőlőből származik, s milyen bor lesz belőle. A rozé esetében a kékszőlő kocsányáról leválasztják a bogyót, összeroppantják, és a levét gravitációval elveszik. A szín a héjban van, s attól függ a zamata, színe a bornak, hogy mikor veszik el a színlevet. Préselés nem történik, így – a hozzáértők szerint – a lelke kerül a szőlőnek a borba. Üdének kell lennie, ezért december 6. előtt el is készül. Mivel kékszőlőből származik, vörösbor jelleget kell keresnünk benne, ezzel együtt, a borászati eljárás miatt a fehérbor-tulajdonságait is meg kell vizsgálnunk. A rozénál sokkal kifejezőbb a szín, a megjelenés. És, mint minden bornál, fontos a tisztaság, az illat, az ízvilág és az összbenyomás; a rozéra a könnyedség, frissesség, gyümölcsösség, a kellemes savkarakter a jellemző. A szép szín meggyőző: a hagymahéjtól egészen a siller határát érintő árnyalatig minden belefér – a bizottság tagjainak más és más tetszik, ám a verseny végén igyekszünk elérni az egyébként elérhetetlen objektív igazságot – mondja a bírálat vezetője.
Véget ér a mustra, a harmadik pohárka után egy kicsit eltávolodunk az objektív igazságtól, persze csak a hangulat kedvéért. Magam is a kúria ablaka felé tartom a poharat, a bizottságelnöki utasítások szerint keresem a szót a színárnyalatra. Kunszeri Miklós kisegít: a rozé színét nem lehet egyféleképpen meghatározni, csak csillogjon-villogjon, a szemnek tetsszen. S még valami – mondja a házigazda –, ha megkóstoljuk, kívánjuk meg a következő kortyot. – Ahogy Hamvas Béla a borokat a nőkhöz hasonlította, én most a rozét a tizennyolc-húsz év körüli fiatal lányokhoz hasonlítanám: ennek a bornak kedvesnek, vidámnak, behízelgőnek kell lennie. S miként Hamvas szerint az ógörög költőket csak muzeális, nagy borokkal szabad együtt olvasni, a rozéhoz újságot kell, vagy akár női magazint.
És már hirdetik az eredményeket, mindenki egyetértőn bólogat: különdíjat nyer Bock József 2005-ös villányi portugieser rosé bora, Figula Mihály 2005-ös tihanyi kékfrankos roséja és a Tüske Pincészet szekszárdi kékfrankos-merlot rosé bora. Öröm ér, soproni lévén a végén kicsit hazabeszélhetek: a VII. Országos rozé borverseny nagydíját, a Zsolnay Kerámia munkáját a soproni Taschner kurt viheti haza a Taschner Borház 2005-ös soproni kékfrankos rozéjával. Taschnerék nemrég nyitották meg impozáns borházukat a hűség városában, családi vállalkozásuk mögött egy több generációra visszavezethető poncichter család áll, ahol apáról fiúra szálló örökségként maradt fenn a szőlőtermesztés és a borkészítés tudománya. A város környékén és a Fertő tó feletti dűlőkön Irsai Olivért, sauvignon blanc-t, pinot noir-rozét, zweigeltet, cabernet sauvignont, zenitet és természetesen kékfrankost termesztenek, kékfrankos-rozéjukkal már többször bizonyítottak. A bor most is csont nélkül nyert, mondja Kunszeri Miklós; a négy bizottsági elnök egyhangúan emellett döntött. Mert harmonikus, üde, kedves, vidám és behízelgő – egy fiatal leány a határszélről, mondhatnánk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.