Félmilliárd eurós hagymakupola

Még a templomjáró híveket is megbotránkoztatja a román ortodox egyház grandiózus terve, amely szerint néhány éven belül az ország legnagyobb katedrálisa épül fel Bukarestben. A közel félmilliárd eurós költségvetésű hagymakupolás templomot számos közéleti személyiség és civil szervezet ellenzi, mivel a projektet a román kormány telekadománnyal és tetemes összeggel támogatta.

2007. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicolae Ceausescu egykori diktátor grandomán építkezési mániájának továbbéltetésével vádolják az ortodox egyházat Romániában. A görögkeleti felekezet azután került támadások kereszttüzébe, hogy a szeptemberben egyházfővé választott Daniel pátriárka a napokban elhelyezte a román fővárosban a Nemzet Megváltása elnevezésű katedrális alapkövét. A több évtizede tervezett székesegyház megépítésének bírálói elsősorban az épület méreteit és költségeit kifogásolják – nem alaptalanul. Az ortodox patriarkátus elképzelése szerint az ötezer férőhelyes, hagymakupolás templom több mint két hektáron terül el, magassága 114, szélessége pedig nyolcvan méter lesz. A becslések szerint csak az építkezési költségek kétszázmillió euróra rúgnak, és ugyanennyibe kerülnek a díszítőelemnek szánt freskók, ikonok, falfestmények, egyéb egyházi tárgyak is. Ha hozzászámítjuk, hogy ingatlanszakértők szerint több mint háromszázmillió euróra emelkedik annak a tizenegy hektáros földterületnek az értéke, amelyet a román kormány ingyen és bérmentve adott az ortodoxok tulajdonába a katedrális felépítése céljából, akkor kiderül, hogy a várhatóan hét év múlva elkészülő létesítmény összköltsége az átadásig megközelítheti az egymilliárd eurót. Amikor újságírók a minap azzal szembesítették Daniel pátriárkát, hogy a bukaresti futballstadion átépítése és ötvenötezer férőhelyesre bővítése jóval kevesebbe, százhúszmillió euróba kerül, az egyházfő azzal vágott vissza, hogy a Iasiban épülő repülőtér ára viszont borsosabb. „Nem lesz se túl nagy, se túl kicsi. Az embereknek nem kell megijedniük a katedrális gigantikus méreteitől” – szögezte le a nyáron elhunyt Teoctist pátriárka utódja.
Mindez azonban nem változtat az egyház megalomániáját bírálók álláspontján. Ionel Haiduc, a Román Akadémia elnöke szerint a katedrális költségének mérlegelése során figyelembe kell venni a többi romániai felekezet hasonló igényeit is. A kolozsvári tudós arra utalt, hogy a bukaresti kormány a telekadományon kívül nemrég tízmillió eurót is folyósított a nagytemplom felépítésére. Más közéleti személyiségek egyenesen a ceausescui megalománia továbbéltetését látják az ortodox katedrálisban, annál is inkább, mivel éppen a volt diktátor által megépíttetett, jelenleg a román parlamentnek otthont adó – különben a Pentagon épületénél is kiterjedtebb – „népház” szomszédságában magasodik majd. Miközben sokak szerint az egyháznak inkább karitatív célokra kellene fordítania a templomra szánt forrásokat, a legplasztikusabban Mircea Dinescu költő fogalmazott: az ortodox egyházfők abban a tévhitben élnek, hogy a Szentléleknek kedvesebb a hőszigetelő nyílászáró a vályogtéglánál. Egyébként a jövő tavaszra tervezett munkálatokat elodázhatja, hogy a katedrálisra kiutalt tizenegy hektáros telekből hármat közel ötven egykori tulajdonos viszszaigényel a román államtól. A romániai ortodox egyház példátlan terjeszkedését egyébként az is bizonyítja, hogy az elmúlt 17 évben jelentős állami támogatással mintegy kétezer görögkeleti templom épült országszerte, miközben például a történelmi magyar egyházak még mindig nem kapták vissza maradéktalanul a kommunizmus idején elkobzott ingatlanaikat. A hagymakupolás expanzió kifejezetten célozza a többségében magyarok lakta vidékeket is: nemrég kiderült, hogy az ortodoxok a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön is templomot építenek maguknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.