Hazánkban szülnek az erdélyi nők

Számos romániai nő választ magyarországi kórházat gyermeke világrahozatalához, mivel nem bízik az otthoni egészségügyi ellátás színvonalában, az orvosok felkészültségében. A jelenség kiváltó oka, hogy az utóbbi időben riasztó méreteket öltött keleti szomszédunkban a halált okozó orvosi műhibák száma.

2007. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)
Többnyire a súlyos következményekkel járó orvosi tévedések miatt szülnek nagy számban magyarországi egészségügyi intézményekben a romániai nők. Romániai sajtótermékek beszámolója szerint az elmúlt időszakban egyre több erdélyi terhes aszszony választja a magyarországi kórházakat és klinikákat gyermeke világrahozatalához. Úgy vélik, hogy azok megbízhatóbbak, kevesebb a komplikáció, és magasabb szintű ellátást biztosítanak. A jelenség többnyire a bánsági és partiumi megyékre (Arad, Bihar, Szatmár és Temes) jellemző. Az utóbbi időben azonban nemcsak magyar, hanem egyre több román nemzetiségű nő is átjár Magyarországra nőgyógyászati vizsgálatra vagy szülni, vállalva a romániainál magasabb költségeket is.
A bukaresti médiában közölt adatok szerint például Szegeden egy „normál lefolyású” szülésért 305-355 ezer forintot kell fizetni, egy császármetszés költségei viszont 455-505 ezer forintra rúgnak. A magyarul nem tudó páciensek pedig napi harminc euróért tolmácsot is igénybe vehetnek. Az Adevarul napilapnak egy aradi magyar nő úgy nyilatkozott: soha többé nem venné igénybe a romániai egészségügyi ellátást, miután évekkel ezelőtt a Maros-parti város klinikáján halva született a gyermeke. „A terhesség alatt semmiféle rendellenességet nem észleltek, a szülés előtt néhány órával azonban komplikációk merültek fel, és császármetszésre lett volna szükség. A szolgálatos aradi főorvos azonban nem volt hajlandó a beavatkozásra, így mire világra hoztam a gyermekemet, már halott volt” – magyarázta Nagy Erika, aki a történtekből okulva második gyermekét már Békéscsabán szülte meg. Hozzá hasonlóan egyébként az év elején Gheorghe Falca aradi polgármester felesége is a szegedi klinikán hozta világra csecsemőjét.
Néhány héttel ezelőtt óriási vihart kavart a romániai közéletben annak a bukaresti fiatal házaspárnak az esete, amelynek három hónapos kisfia súlyos károsodást szenvedett a szülészek hanyagsága miatt. Kiderült, hogy a vajúdó anyát közel egy órán keresztül magára hagyták a román főváros egyetemi kórházának szakorvosai. A csecsemő nyaka köré tekeredett köldökzsinórral jött világra; megvakult, megsüketült, nem tud enni, ezért mesterségesen táplálják. A szülők panasza nyomán az orvosi kamara vizsgálatot indított, az egészségügyi minisztérium pedig 50 ezer euróval támogatja a gyermek külföldi műtétét. A történtek kapcsán olyan esetekre is fény derült, amikor orvosok telefonon keresztül vezettek le szüléseket, vagy nem voltak hajlandók szakszerűen ellátni azokat a pácienseket, akik nem adtak csúszópénzt. A napokban egy sepsiszentgyörgyi nő tett rendőrségi feljelentést, miután egy marosvásárhelyi műtét közben gézdarabot felejtettek a hasában. A fertőzés következtében újabb operációt végeztek el rajta: el kellett távolítani a méhét. Erre a beavatkozásra azonban csak Budapesten vállalkozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.