Lászlóffy Aladár besúgó volt?

Lászlóffy Aladár kolozsvári költő jelentéseket írt a román kommunista titkosszolgálatnak – állítja negyven évvel ezelőtti dokumentumokra hivatkozva a Transindex című erdélyi internetes portál, amelynek megkeresésére a Budapesten élő író, műfordító nem volt hajlandó nyilatkozni. Tavaly Szilágyi Domokos költőről derült ki, hogy együttműködött a Securitatéval.

2008. 01. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Transindex az erdélyi magyar táncházmozgalmat megalapító Könczei Ádám megfigyelési dossziéjában fedezte fel a Ioan Cretu kolozsvári securitatés százados által írt, Lászlóffy Aladár állítólagos besúgói múltjáról tanúskodó jelentést. Az 1965. szeptember 25-én kelt átirat szerint a kortárs erdélyi magyar költészet egyik legnagyobb alakjának tekintett Lászlóffy „Tamas” fedőnéven jelentett a kommunista román állambiztonságnak.
A szekus tiszt az illető dokumentumban arra figyelmezteti feletteseit, hogy az általa a titkosszolgálat volt ügynökének nevezett költőt – aki akkoriban a Napsugár című gyermeklap szerkesztője volt – már nem lehet kihallgatni Könczei Ádámmal kapcsolatban. Különben a dokumentumból nem derül ki, hogy Lászlóffy hányszor jelentett 1965 előtt, illetve milyen körülmények között lépett ki a hálózatból. A jelenleg Budapesten élő Kossuth-díjas Lászlóffy Aladár az ügyben arra kérte a hírportál telefonon érdeklődő munkatársát: küldjön neki is egy példányt a jelentésekből, mivel kíváncsi rájuk, majd hozzátette: ha találnak, Gutenberg-leveleket is küldjenek. Az 1937-ben Tordán született erdélyi magyar költő, író, műfordító, szerkesztő 1961-től az Irodalmi Könyvkiadó szerkesztőségében dolgozott, 1962–1969 között a Napsugár című gyermeklap, később az Előre napilap és az Utunk (a rendszerváltás után Helikon) című irodalmi hetilap szerkesztője volt. A többek között József Attila- és Kossuth-díjas költőt 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.
Különben az édesapja megfigyelési dossziéit feldolgozó Könczei Csilla kolozsvári antropológus internetes szekus blogja alapján tavaly Xantus Gábor neves erdélyi operatőr-rendezőről, a Magyar Művészeti Akadémia tagjáról, Marosi Péterről, az Utunk irodalmi hetilap egykori vezető szerkesztőjéről és Márkos Albert hegedűművész-zenetanárról derült ki, hogy jelentett a román Securitáténak. Ugyancsak tavaly került napvilágra, hogy besúgó volt, és Balogh Ferenc néven jelentett Szilágyi Domokos erdélyi költő is (1938–1976), akit az ’56-os forradalommal való rokonszenve miatt szervezett be a román kommunista állambiztonság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.