Az RMDSZ-en kívül is van élet

Miközben mindkét szervezetnek a versenyre kell berendezkednie, alakulatunk az önkormányzati és a parlamenti választások terén egyaránt nyitott a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) folytatandó párbeszédre – nyilatkozta lapunknak Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, a Magyar Polgári Párt (MPP) megálmodója.  

2008. 02. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen programmal, stratégiával áll az erdélyi magyar választók elé a polgári párt?
– Az MPP az első romániai magyar politikai szervezet, amely pártként határozza meg önmagát. A bejegyzésről szóló döntéssel intézményes keretet kapott az a munka, amelyet tíz éve végzünk Székelyudvarhelyen, hirdetve, hogy az RMDSZ-en kívül is van politikai élet. Legfontosabb célunk jogi keretet biztosítani a választás szabadságának, ezáltal ugyanis részt vállalunk a romániai magyarság demokratizálódási folyamatában. Tizenhét év veszteségét pótoljuk azáltal, hogy az erdélyi magyar közélet egypártrendszerből berendezkedhet a politikai pluralizmusra.
– Akadnak, akik szerint a
magyar–magyar verseny gyengítheti a közösség politikai képviseletét.
– Az európai parlamenti választások ismeretében elmondható, hogy a választás szabadsága nemhogy gyengíti, hanem erősíti, sikeresebbé, eredményesebbé teszi közösségünket. Az új párt megújulást, többleteredményt, teljesítménykényszert generál, márpedig a versenyből fakadó teljesítménykényszer a választópolgárt szolgálja.
– Miként készülnek a májusban esedékes romániai önkormányzati választásra, amely az első erőpróba lesz a párt számára?
– Párhuzamosan folytatjuk a párt erősítését és az önkormányzati választásokra való felkészülést. Egy magára valamit adó párt arra törekszik, hogy az önkormányzati pozíciók megszerzésével a helyhatóságok szintjén rendelkezésre álló eszközöket a választók javára fordítsa. Pártunk arra érdemes képviselőit polgármesternek, városi vagy megyei tanácsosnak jelöljük, és mindez fordítva is igaz: akik alkalmasak önkormányzati tisztségek betöltésére, azok a pártot is tudják erősíteni. Igaz, hogy az RMDSZ-szel szemben 17 éves lemaradásunk van, de előnyünk a frissesség, a hitelesség, amit politikai tőkévé kívánunk kovácsolni.
– Az RMDSZ vezetői jelenleg elzárkóznak az MPP-vel való tárgyalástól. Önök együttműködnének a kormányon lévő szövetséggel?
– Az önkormányzati választások tekintetében is azt mondom, miközben mindkét alakulatnak a versenyre kell berendezkednie, Erdély bizonyos régióiban kifejezetten javallott az együttműködés. Székelyföldön, a Partium és Közép-Erdély bizonyos településein egyértelműen szükséges és egészséges a verseny, de szórványvidékeken párbeszédet kell folytatni. Mi tehát a helyhatósági megmérettetés előtt is nyitottságot tanúsítunk. A parlamenti választások ügyében egyetlen reális lehetőség az együttműködés, a párbeszéd keresése, abból az egyszerű okból kiindulva, hogy az erdélyi magyarságnak szüksége van parlamenti képviseletre, amit nem szabad eljátszani. Közös, hosszú távú célkitűzésként azt kell kiharcolnunk, hogy a román törvényhozás törölje el a választási küszöböt a kisebbségek számára, vagyis a lakosság hét százalékát kitevő magyarságot alanyi jogon hétszázalékos képviselet illesse meg a bukaresti parlamentben.
– Belső nézeteltérésre utaltak azok a szervezetből származó javaslatok, amelyek szerint az MPP-t Tőkés Lászlónak kellene irányítania. Nem érzi veszélyeztetettnek elnöki tisztségét?
– Ennek semmi alapja nincs, mindezt az RMDSZ-ben találták ki, megpróbálva megosztani az erdélyi jobboldalt, szereplőit szembefordítani egymással. Az európai parlamenti képviselői mandátumot szerzett Tőkés Lászlót nem szabad alulpozicionálni, hiszen a közösség parlamentjének szerepét betöltő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökeként a romániai magyarság első számú, pártok fölött álló közjogi méltósága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.