A fekete március adóssága

Az erdélyi magyar autonómiatörekvések és Koszovó függetlensége is szóba került az 1990-es marosvásárhelyi etnikai összecsapások 18. évfordulóján. Még mindig nem tudni, kik álltak a véres magyarellenes akció hátterében.

2008. 04. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Idén is megemlékeztek az 1990 márciusában bekövetkezett magyar–román etnikai konfliktus áldozatairól Marosvásárhelyen. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség évente pénzsegélyben részesíti azokat, akik a legtöbbet szenvedtek a magyar jogkövetelések elfojtására irányuló pogromkísérlet miatt. A 18 évvel ezelőtt kiprovokált összecsapásnak hat halálos áldozata és több száz sebesültje volt a Maros-parti városban, ám a román igazságszolgáltatás a történtekért kizárólag magyarokat és romákat vont felelősségre – többek között a gyilkossági kísérletért elítélt Cseresznyés Pált, akit börtönbüntetése során az őrök és a cellatársak rendszeresen vertek. „Az erdélyi magyaroknak évről évre emlékezniük kell a fekete március halottaira, sebesültjeire, mindazokra az egyszerű emberekre, akik akkor a legtöbb áldozatot hozták azért, hogy a közösség szabadon élhessen Romániában” – jelentette ki Markó Béla RMDSZ-elnök az etnikai incidens magyar áldozatainak hozzátartozóival, meghurcoltjaival folytatott beszélgetésen. A politikus úgy értékelte: Koszovó példája is azt mutatja, hogy az akkori események konklúziói ma is érvényesek, hiszen ha 1990-ben a marosvásárhelyi konfliktust, a román–magyar viszony elmérgesedését felelős emberek nem állítják meg, ugyanolyan tragikusan folytatódhatott volna, mint ahogy az később a volt Jugoszláviában történt. – Valós egyenlőséget, autonómiát kell teremteni a magyarság számára – hangsúlyozta Markó, aki szerint a romániai társadalom nagy adóssága, hogy máig nem tudni: kik hozták be Marosvásárhelyre a falusi, bottal felfegyverezett román tömegeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.