Álriadók Romániában

Brüsszel perrel fenyegeti Romániát, ha nem számolja fel azokat a műszaki hiányosságokat, amelyek a 112-es segélyhívószámot tárcsázók tartózkodási helyének meghatározásánál tapasztalhatók. A román rendőrség, tűzoltóság és mentőszolgálat egységes központjához tavaly 33 millió álbejelentés érkezett, a telefonbetyárok többségét azonban képtelenek azonosítani a hatóságok.

2008. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Figyelmeztető levelet kapott a bukaresti kormány az Európai Bizottságtól, amelyben a testület a 112-es egységes segélyhívószámot tárcsázók helymeghatározását akadályozó műszaki gondok felszámolását sürgeti. Romániát korábban is intézkedésre sarkallta ez ügyben a bizottság, a mostani pedig az utolsó figyelmeztetés a tavaly novemberben indított jogsértési eljárásban. Ha Bukarest nem orvosolja a problémát, Brüsszel az Európai Bírósághoz fordul. Az EU kifogásolja, hogy a román hatóságok nem biztosítják a hívás kezdeményezésére vonatkozó információkat, emiatt nem lehet beazonosítani azok pontos földrajzi helyét. Ennek többnyire rendkívüli helyzetekben van jelentősége. Előfordult ugyanis, hogy közúti balesetnél a bejelentő személy nem tudott pontos adatokkal szolgálni a diszpécsernek arról, hol történt az ütközés. Így a mentőalakulatok késve érkeztek a helyszínre. A bukaresti távközlési minisztérium kezdeményezésére a kormány nemrég rendeletben szabályozta az egységes hívószám működését. Borbély Károly tárcavezető szerint ez lehetővé teszi, hogy még ebben az évben megoldódjon a finanszírozás, a költségeket az állam állja. A rendelet a telefonálók földrajzi helyének meghatározását lehetővé tevő intézkedéseket is tartalmazza. Ám hiába a jogszabály, a szükséges műszaki megoldásokat csak a nyár végén tudják majd alkalmazni.
A rendőrség, a mentőszolgálat és a tűzoltóság központjának egységes segélyhívószámát tavaly 36 millió alkalommal tárcsázták Romániában, ebből 33 millió hamis riasztásnak bizonyult. Hasonló álriadókra a tegnap befejeződött bukaresti NATO-csúcs esetében is számos példa volt, s a pirotechnikusok kénytelenek voltak bomba után kutatni a repülőtereken, közintézményekben. A magyarországi turisták körében is közkedvelt erdélyi Szovátán csütörtökön egy férfi arról tett bejelentést, hogy bombát helyezett el a Danubius szállóban. A szintén Maros megyei Szászrégenben pedig ugyancsak az egységes hívószámon keresztül tudatta egy férfi, hogy elvágta a felesége torkát. Mindkét, vezetékes telefonkészüléke alapján azonosított telefonbetyárról kiderült, hogy részeg volt, és csak viccelődni akart. A hatóságokat azonban mindez nem hatotta meg, és 35 ezer forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtották őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.