Bukarest mellőzi Brüsszel intelmeit

Hevesen támadják a kormányzó román liberálisok és az ellenzéki szociáldemokraták Románia korrupcióellenes főügyészét, noha az általa vezetett intézmény hatékonyságát Brüsszel is elismeri. A balliberális offenzíva oka, hogy az ügyészség a két párt számos politikusa ellen indított bűnvádi eljárást.

2008. 08. 04. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóformán meg sem száradt a tinta az Európai Bizottságnak a romániai igazságügyi reformról és a korrupcióellenes harcról összeállított, szerdán közzétett jelentésén, és a bukaresti politikai osztály bebizonyította: semmit sem tanult a brüsszeli okításokból. A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető politikusai tegnap egybehangzóan úgy vélekedtek: hatalmas baklövés lenne Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök részéről, ha meghosszabbítaná a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének hamarosan befejeződő mandátumát. A román liberálisok azért viseltetnek ellenszenvvel Daniel Morar DNA-főügyésszel szemben, mert irányítása alatt az intézmény számos PNL-s politikus ellen indított bűnvádi eljárást korrupció alapos gyanúja miatt. Decebal Traian Remes mezőgazdasági miniszternek hónapokkal ezelőtt azért kellett távoznia posztjáról, mert tetten érték, amint csúszópénzt fogadott el parasztpárti elődjétől, Paul Pacuraru jelenlegi munkaügyi tárcavezető pedig csupán annak köszönheti, hogy hivatalában maradt, hogy a parlament esetében nem engedélyezte a DNA által kért bűnvádi eljárás beindítását. A liberális–RMDSZ-kabinetet ellenzékből támogató szociáldemokraták (PSD) minderre rálicitáltak azzal, hogy közölték: bizalmatlansági indítványt terjesztenek be a kormány ellen, ha Morar újabb három évig a DNA élén marad. A posztkommunisták szerint a főügyészt Traian Basescu államfő irányítja, és a korrupcióellenes ügyészség politikai alapon folytat hajtóvadászatot az elnök ellenfelei ellen. Valójában a PSD amiatt berzenkedik, hogy a közvádlók három vaskos dossziét nyitottak Adrian Nastase volt kormányfő korrupciógyanús ügyeiben. Daniel Morar tegnap infantilisnek nevezte a vádakat, arra emlékeztetve a két alakulatot, hogy az EB-jelentés szerint a DNA tevékenységén kívül az elmúlt egy évben nem történtek jelentős előrelépések a romániai korrupcióellenes küzdelemben.

Fokozott hangulatban. Parázs vita várható az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt mai, a parlamenti választásokon való együttműködést célzó tárgyaláson. Az MPP sepsiszentgyörgyi szervezete szerint a székelyföldi megyékben a két alakulatnak a polgári párt színeiben kellene indítania közös jelöltjeit, a többi választókerületben pedig az RMDSZ listáin. Eközben a Székely Nemzeti Tanács azt javasolja a két alakulatnak: hozzák létre székelyföldi regionális tanácsaikat, a szervezet szerint ugyanis csak ezek a testületek lehetnek illetékesek kidolgozni a régióra vonatkozó választási programot. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.