Magyar Bálint kontra EU

Az első magyarországi uniós intézmény, az Európai Technológiai Intézet hétfői ünnepélyes megnyitását botrány árnyékolja be: Magyar Bálint igazgatósági tag lesz, bár a kiírás szerint erre a posztra aktív politikus nem jelölhető. Márpedig Magyar továbbra is az SZDSZ parlamenti képviselője marad.

2008. 09. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn ünnepélyesen avatják fel Budapesten az első magyarországi uniós intézményt, az Európai Technológiai Intézetet (ETI). Az ünnepi megnyitón a program szerint részt vesz José Manuel Barroso, az Európai Bizottság, az EU „kormányának” elnöke, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök, Rodi Kraca-Cagaropulu, az Európai Parlament alelnöke, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Ján Figel, az Európai Bizottság oktatásért, képzésért és kultúráért felelős biztosának jelenléte még kétséges.
Az ünnepet azonban botrány árnyékolja be. Az erőteljes, háttérben folyó politikai lobbizás eredményeként annak ellenére jelölték Magyar Bálintot az EIT egyik igazgatósági tagjának, hogy a kiírás szerint erre a posztra aktív politikus nem jelölhető. Ismert, hogy a német Günter Stock professzor elnökletével lezajlott európai parlamenti meghallgatáson számos képviselő éles hangon kifogásolta az SZDSZ-es országgyűlési képviselő Magyar Bálint jelölését.
*
Így a német Jorgos Chatzimarkakis, a szlovén Ján Hudacky és a szintén szlovén Romana Jordan Cizelj képviselők is, akik azt a kínos kérdést tették fel Stocknak, hogy miként tűrhető az aktív politikus Magyar jelölése. Arról is beszámoltunk, hogy az elnöklő Günter Stock sokak meglepetésére naiv jovialitást sugározva vette védelmébe az állítólag „akadémiai háttérrel” rendelkező Magyar Bálintot, akit az a négytagú bizottság választott ki, amely a professzoron kívül a magyar tudományos életben sokak által inkább a negatívumairól ismert Boda Miklósból, valamint egy svéd és francia tudósból áll. A meghallgatáson Stock professzor Magyar Bálint védelmében kínosan el is szólta magát, amikor nem azt mondta, hogy Ján Figel biztos, hanem azt, hogy Angela Merkel német kancellár asszony kérte fel a négytagú bizottságban való részvételre, vagyis, mint kiderült, a politika beavatkozott a szakmai folyamatba.
Azt a botrányt tetézi, hogy – mint kiderült – Magyar Bálint új szerepköre betöltése után is ragaszkodik parlamenti képviselői státusához, vagyis még a korábbinál is kínosabb helyzetbe hozza az Európai Uniót. Lapunknak most birtokába jutott az ETI igazgatósági tagjai jelölésének kritériumai, amelyek közül az első így hangzik: „A tagoknak az igazgatói tanácsban személyes minőségükben kell részt venniük, és ezért függetleneknek kell lenniük mindenfajta politikai, kormányzati és ipari érdekektől.”
Magyar Bálintot tegnap nem tudtuk elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.