Nincs egyetértés az autonómiáról

<strong>Sztrájk.</strong> A rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb munkabeszüntetése várható a romániai közszférában, miután a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a közalkalmazottak érdekvédelmét ellátó szakszervezetek tegnap bejelentették: sztrájkot hirdetnek novemberben. A tiltakozás oka, hogy a Tariceanu-kormány április elsejére halasztotta a pedagógusok ötvenszázalékos béremeléséről szóló, a parlament által szeptemberben elfogadott jogszabályt. A döntés miatt az ellenzéki demokraták tegnap bizalmatlansági indítványt terjesztettek be a parlamentben a román liberális párt és az RMDSZ alkotta kisebbségi kormány ellen. (R. Sz.)

2008. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvénytelennek tartja a Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazási kezdeményezéseket György Ervin, Kovászna megye prefektusa. A román kormány területi képviselője tegnap felszólította Kézdivásárhely város és Sepsikőröspatak község képviselő-testületét: vonják vissza nemrég hozott határozatukat, amelyben a parlamenti választások napjára, november 30-ra írtak ki referendumot az önrendelkezés tárgyában. A prefektus szerint a népszavazások kiírását szabályozó törvény értelmében nem lehet referendumot tartani a Székelyföld autonómiájáról. A két háromszéki település önkormányzata a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére döntött a lakosok véleményének megkérdezéséről; a polgárok arra válaszolhatnak, egyetértenek-e Kovászna megye közigazgatási határának megváltoztatásával a Székelyföld autonóm közigazgatási régió létrehozása érdekében, és azzal, hogy településük ehhez az autonóm közigazgatási egységhez tartozzon.
Keddi tanácskozásukon a székelyföldi városok polgármesterei, valamint Hargita és Kovászna megye képviselő-testületének elnökei is arra az álláspontra helyezkedtek, hogy jogi és politikai szempontból egyaránt megkérdőjelezhető az autonómiareferendumok megrendezése, emiatt ezek felfüggesztését javasolják. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere szerint járhatóbb út lenne, ha mindkét megyében népszavazást írnának ki Hargita és Kovászna egyesítéséről, és az új, Székelyföld névre keresztelt közigazgatási egység létrehozása fontos lépés lenne a területi önrendelkezés irányába. Gyergyószentmiklóson másképp látják: tegnapi ülésén a Hargita megyei város képviselő-testülete a Magyar Polgári Párt színeiben megválasztott Mezei János polgármester javaslatára november 30-ra írta ki az autonómiareferendumot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.