Vádemelés az érettségi csalás miatt

Százhuszonöt diák és máramarosszigeti pedagógus ellen emelt vádat a román korrupcióellenes ügyészség az ország eddigi legnagyobb érettségi botrányában. A bírósági ügy magyar nemzetiségű tanárai tagadják, hogy csúszópénzt kaptak volna a tanulók érettségi előmenetelének elősegítése érdekében.

2008. 11. 15. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Pontot tesz a napokban a romániai vádhatóság a rendszerváltás óta rendezett érettségi vizsgák történetének legnagyobb korrupciógyanús ügyére. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 125 személy – közöttük 38 pedagógus és 82 felnőtt korú diák – ellen emelt vádat a júniusban és júliusban Máramarosszigeten rendezett érettségik idején tapasztalt, a vádirat szerint „masszív” csalások ügyében. A nyomozati anyag értelmében a Tisza-parti városban működő George Pop de Basesti kisipari és szolgáltatási szakközépiskola diákjai az intézmény vezetőségének kezdeményezésére lefizették az érettségi idején vizsgáztatói és felvigyázói tevékenységet betöltő pedagógusokat annak érdekében, hogy sikerrel vegyék az akadályokat. A DNA szerint Virginica Meda Leordean, a magániskola igazgatónője Mirela Botici 36 éves diák közreműködésével fejenként 60 ezer forintnak megfelelő összeget gyűjtött össze 113, többségében felnőtt korú tanulótól azzal az ígérettel, hogy valamennyien átmennek az érettségin. Az összegyűlt közel hétmillió forint egy részével a július óta előzetes letartóztatásban lévő igazgatónő számos vizsgáztató, valamint felvigyázó tanárt megvesztegetett. Cserébe emiatt szemet hunytak afölött, hogy Meda Leordean kiosztotta a vizsgatételek megoldásait a diákoknak. Az ügyészség 4,6 millió forintnak megfelelő lejt és 1750 eurót lefoglalt az őrizetbe vett igazgatónő lakásán.
Dávid Erzsébet Máramaros megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta, a DNA a nyomozás idején mintegy negyven pedagógus adatait kérette be az intézménytől. A csúszópénz elfogadása miatt bíróság elé állított 38 pedagógus között vannak magyar nemzetiségűek is, akik határozottan cáfolják, hogy megvesztegették volna őket. „A kihallgatásokon is elmondtam, hogy ártatlan vagyok, nekem nem ajánlottak fel semmiféle pénzt. Furcsa, hogy a vallomásomat nem veszik figyelembe, és vádat emelnek ellenem” – állapította meg lapunknak Pesek Szilárd Zoltán, a máramarosszigeti Leövey Klára Gimnázium kémiatanára. Hasonlóképpen nyilatkozott Takács Ferenc informatika szakos tanár is, aki szerint a vádhatóság semmilyen konkrét bizonyítékot nem tud felhozni ellene, mivel nem történt bűncselekmény. Az ügyészség vádat emelt többek között a szakközépiskolát működtető magánalapítvány elnöke ellen is. A vádirat értelmében egymillió forintnak megfelelő készpénzt nyújtott át az írásbeli tételeket javító bizottság egyik tagjának a dolgozatok „engedékeny elbírálása” érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.