Válaszcikk a kétmilliárdos sikerdíjügyben

2009. 02. 16. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csodálkoztunk, bár nem lepődtünk meg, hogy a MÁV Cargo privatizációja körül sertepertélő, titokzatos tevékenységéért kétmilliárd forintos sikerdíjban részesült minibétét és az egész adásvételi tranzakciót ismét az SZDSZ egyik médiakurátora vette védelmébe (Kozák Márton: Justice for Tocsik Márta!, Magyar Nemzet, február 6.). A népművelő-szociológus végzettségű Kozák Márton ráérő idejében immár harmadik alkalommal közlekedési szakértőként oktatja ki a sajtót, ezúttal a Magyar Nemzetet, amiért – meglátása szerint – helytelenül interpretáljuk a tanácsadói milliárdok rejtélyét. A kurátort ezúttal sem a nyilvánosságot kerülő Gulya András közvetítői tevékenységével kapcsolatban joggal felmerülő, megválaszolatlan kérdések tisztázása érdekli, hanem zavaros logikai döccenőkkel a szintén sikerdíjas, ám a Cargo kijáróemberéhez képest ügyetlen kezdőnek számító Tocsik Mártának kér igazságot. A terjedelmes levél időigényes utánjárásról tanúskodik, így okkal vélelmezzük, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kurátorának saját háza táján minden rendben van. Nincs gond tehát a Szabadság téri tévészékház eladása, majd visszabérlése, az új médiapalota felépítése, majd 150 milliárd forintért történő visszabérlése és a havi egymillió eurós bérleti díj körül. Csodálkozunk, hogy az MTV ügyleteivel kapcsolatban megfogalmazott számvevőszéki bírálatok helyett a közpénzből fizetett Kozák Márton inkább a sikerdíjas kis Geuronet tisztára mosdatásával foglalkozik. Vasúti ügyekben ugyanis ritkán foglal állást ilyen tévedhetetlen fölénnyel egy médiaszakember, de nem érthető a Geuronet iránti mély elkötelezettsége sem. Megmagyarázhatatlan, hogy az SZDSZ kurátora a sikerdíj hazai adóbevételei feletti örömében milyen kevés figyelmet fordít a tényekre. Ha megkísérelné a Gulya Andrással ápolt ismeretségéből, és korábbi közös kuratóriumi munkájukból adódó elfogultság nélkül elemezni a Cargo-privatizációt, akkor a sajtó hibáztatása helyett pusztán a tényekre támaszkodva más következtetéseket is levonhatott volna.
Tehát a tények:
1. A gyanút, amely szerint a Geuronetnek kifizetett kétmilliárdos sikerdíjat az osztrák vasútnál magyar döntéshozóknak és pártoknak szánták, a Format nevű osztrák gazdasági hetilap írta le. Ezért a közlésért a lapot nem perelték be és nem kötelezték helyreigazításra. Kozák Márton tényfeltárói munkásságunkat méltató vállveregetését tehát vissza kell utasítanunk.
2. A Rail Cargo Austria (RCA) és a kis magyar cég közötti szolgáltatási szerződéssel, az abban meghatározott, feltűnően magas jutalékkal Ausztriában is kimerítően foglalkozott a sajtó, a botrány a bécsi parlamentig ért, vagyis vélhetőleg nem a hazai jobboldali sajtó összeesküvéséről és elfogult tálalási módszereiről van szó, ahogy azt Kozák próbálja beállítani. A Der Standardtól a Die Presséig számos osztrák sajtóorgánum nyíltan kenőpénzről és korrupcióról cikkezett, így lehet, hogy Kozák úrnak elsőként őket kellett volna kioktatni. Így elkerülhette volna, hogy a hazai lapokat ostorozó, méltatlan levelezésével ismét lejárassa magát. (A nyílt levél fordításában biztos készséggel segített volna maga az érintett, Gulya András, akiről Garamhegyi Ábel egykori SZDSZ-es államtitkártól tudjuk, hogy német–magyar tolmácsként is kiválóan megállta a helyét.)
3. A mai napig nem ismert, mi volt az a feladat, amelyet a Geuronet Bt.-nek el kellett látnia a szerződésben szereplő díj fejében. A megbízási összeg kifizetésének feltétele, hogy az RCA hozzájusson a MÁV Cargóhoz, miközben a kijáróember jutaléka a vételár 1,75 százaléka. Vagyis Gulya András éppen abban volt érdekelt, hogy minél magasabbra srófolja fel a megbízója által fizetendő összeget. Kozák úr biztosan emlékszik még arra a burleszkre, amelyben Sándor György humorista álvevőként arról győzködi a zöldségeseket a piacon, hogy adják drágábban a portékájukat. Akkor a megrökönyödött árusok zavarán nevetett egy fél ország. Úgy tűnik, most senkinek nem áll érdekében, hogy feloldja a Gulya-szerződés hasonló jellegű „piaci” ellenmondásait.
4. A kurátor szerint tisztességes költségvetési bevételt hozó ügylethez kötődő tanácsadói kifizetéssel kapcsolatban mind Bécsben, mind Budapesten hatósági vizsgálat indult. A Nemzeti Nyomozó Iroda a közelmúltban azt nyilatkozta lapunknak, hogy a vizsgálat jelenleg is folyik. Mindezek alapján bármely magyar adófizető, illetve médium joggal teheti fel a kérdést: történt-e a korrupció a MÁV Cargo Zrt. privatizációja során. Kozák Márton egyetlen érdemi ellenérve spekulatív: miért fizettek volna az osztrákok kenőpénzt a Cargóért, ha magasan a legjobb vételárajánlattal lett övék a cég. A kérdés jogos, de csak abban az esetben, ha megvalósult, hogy a tenderen minden pályázó egyforma eséllyel, azonos információk birtokában indult.
5. A Magyar Nemzet indítéka ebben az ügyben világos: tudni szeretnénk, sérült-e az adófizetők érdeke (magyaroké vagy osztrákoké) a privatizáció során. Ennyi pénz ugyanis egy egész város működtetését fedezi egy teljes esztendőn át, de egy 400 fős kórház éves költségvetése is ilyen nagyságrendű. Jogosnak tartjuk, hogy a Kozák által közepes memóriájúnak degradált olvasóinkat érdeklik az ilyen horderejű ügyek, és szeretnék tudni, lehet-e tisztességes úton ilyen mesés összeghez jutni. Nem értjük tehát az SZDSZ-es kurátor valódi indítékait. Védelmére kel egy olyan privatizációnak, amelynek során magyar állami tulajdonból osztrák állami tulajdonba került egy profitábilis vasúttársaság. Védelmére kel egy sikerdíjszerződésnek, amelyet – a gyanú szerint – azért kötöttek, hogy magyar döntéshozókat befolyásoljanak. Fogadatlan prókátorként méltatja az akkoriban még a Kóka János vezette gazdasági tárca munkáját, és prekoncepciókkal teli írásában egyoldalúan ecseteli a minisztériumi döntés előnyeit.
6. Az MTV Közalapítványának törvényben meghatározott feladata, hogy biztosítsa a köztelevízió függetlenségét, a társadalmi felügyeletet, és a vélemények sokrétűségének érvényre jutását. Furcsálljuk, hogy a közpénzen fizetett szabad demokrata kurátortól azért kaptunk megrovást, mert volt merszünk véleményt nyilvánítani – a nézőpontrovatban. Kozák Márton eddigi levélváltásai alapján így felmerül bennünk a kérdés: miért is tekinti a kurátor saját magát is érintettnek a Gulya-ügyben.
7. A Magyar Nemzet nem ítélkezik, hanem szeretne választ kapni jó néhány kérdésre. Miért nem volt nyílt közbeszerzési eljárás a tanácsadói feladatra? Milyen szolgálatokért kapott a Geuronet kétmilliárd forintot, mikor a MÁV-nál és a GYSEV-nél a színét sem látták? Hogyan közvetíthetett az osztrák és a magyar fél között a hőn áhított adásvétel előmozdítása érdekében Gulya András, ha nem is ismerik őt a hazai döntéshozók? Miért kellett távoznia a hivatalából a botrány kipattanása után az RCA vezérigazgatójának? Miként lobbizhatott Gulya, ha nincs erre engedélye, ám a szerződése szerint lobbitevékenységgel bízták meg? Az igazságügyi tárca szerint Gulya média arculatalakítást és aggodalomeloszlatást végzett: mikor, milyen eredménnyel?
Nyílt levélírogatás helyett Kozák úr talán megkérdezhetné minderről régi ismerősét – amennyiben érdekli az igazság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.