Bukarest kiciánozza Verespatakot?

Zöldszervezetek és szakértők attól tartanak, hogy a decemberben beiktatott új román kormány a ciántechnológián alapuló verespataki bányaberuházás engedélyezésének folytatása mellett dönt márciusban. Intő jel, hogy a kanadai „aranyásók” rendkívül magabiztosak. Nemrégiben közölték: nem adják fel az erdélyi színesfémbánya megnyitásáért folytatott küzdelmet, és már mögöttük áll Verespatak új polgármestere is.

2009. 03. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március végén Verespatakra látogat Nicolae Nemirschi román környezetvédelmi miniszter – tudta meg lapunk a román környezetvédelmi tárcától.
Dragos Nacuta szóvivő érdeklődésünkre elmondta, a minisztérium új vezetősége csak azután nyilvánít véleményt a bánya ügyében, hogy meghallgatta a beruházó kanadai–román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) és a környezetvédő szervezetek illetékeseit, valamint a helyi lakosokat. Kérdésünkre a szóvivő nem zárta ki, hogy döntése meghozatala előtt a román környezetvédelmi tárca a beruházást ellenző magyar féllel is konzultáljon. Romániai civil és környezetvédelmi szervezetek viszont aggódnak amiatt, hogy a decemberben hatalomra került és nagykoalíciót alkotó demokrata-liberálisok és szociáldemokraták megvétózzák a zöldtárca korábbi vezetőségének határozatát, és újrakezdik a verespataki bányaépítés engedélyezését. A jóváhagyási folyamat 2007 őszén futott vakvágányra, amikor Korodi Attila akkori miniszter felfüggesztette a környezeti hatástanulmány engedélyezését, miután a kanadai–román társaság engedélyeit érvénytelenítette a román bíróság. Többek között azt a 2004-ben megszerzett jóváhagyást, amely kimondta, hogy a beruházás által érintett területen nincsenek már értékes régészeti leletek. Az RMGC vezetősége ezért Korodit azzal vádolta meg, hogy Magyarország érdekeit képviseli, sőt a tárcával együtt a volt minisztert is beperelte, és mintegy 900 ezer eurós kártérítést követel. Korodi úgy tudja, a bányaberuházást burkoltan eddig is támogató román demokrata-liberálisok a régészeti feltárások elindítására, a környezetvédelmi hatástanulmány újbóli engedélyezésére készülnek, pedig ez ellenkezik a hatályos jogszabályokkal.
Hasonlóképpen vélekednek a Zöld Erdély Egyesület elnevezésű civil szervezet szakértői is, akik szerint a jelenlegi bukaresti hatalom úgy próbálja mellőzni az urbanisztikai engedély felfüggesztését, hogy módosítja az érvényben lévő törvényt.
Erre már van precedens, az új vezetésű környezetvédelmi minisztérium ugyanis azt tervezi, hogy módosítja a zöldövezetek beépítését tiltó jogszabályt. – Verespatak esetében az egyedüli járható út az, ha pert indítunk az engedélyezés esetleges újraindítása ellen – nyilatkozta lapunknak Kovács Zoltán Csongor, az egyesület elnöke. Az engedélyezési folyamattal kapcsolatos arculatváltás már csak azért sem volna meglepő, mivel a román parlamentben éppen a jelenleg hatalmon lévő két nagy párt képviselői fektették el azt a törvénytervezetet, amely betiltaná a ciántechnológia alkalmazását a romániai bányaiparban.
Ezzel egy időben a beruházás megvalósításában érdekelt kanadai anyavállalat, a Gabriel Resources nemrégiben leszögezte: nem adja fel a küzdelmet, és az engedélyek megszerzésétől számított legkésőbb három éven belül szeretné elkezdeni a Verespatak alatt megbújó, 1600 tonna ezüstöt és 330 tonna aranyat tartalmazó lelőhely kitermelését. Látszólag a kanadaiak nyomásgyakorlására játszik rá Verespatak polgármestere is, aki a minap felhívást intézett a bukaresti kormányhoz: adjon támogatást a régió rehabilitálására, a településen található 41 műemlék épület helyreállítására, az infrastruktúra fejlesztésére, vagy engedélyezze a magánbefektető beruházását. Mindemellett az is aggodalmat keltett a verespataki színesfémbánya megnyitását ellenzők körében, hogy kiderült: bár hivatalosan ellenzi az aranybányatervet, az erdélyi római katolikus egyház eladta egyik verespataki ingatlanát (egy romos harangozóházat) az RMGC-nek. Tette ezt annak ellenére, hogy 2003-ban kiadott nyilatkozatukban az erdélyi római katolikus, református és unitárius egyházak vezetői kijelentették: a verespataki terv megvalósítása katasztrofális következményekkel járna a település és a térség számára. Sőt, akkor az egyházfők azt is leszögezték: a verespataki templomokról, egyházi ingatlanokról és temetőkről – bármilyen anyagi kártérítés fejében – csak végszükség esetén mondanak le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.