Erdélyi békétlenség

Megválasztott elnökként irányítja 2013-ig Szász Jenő az erdélyi Magyar Polgári Pártot (MPP), amely megalakulása első évfordulóján rendezte első kongresszusát a hét végén. Az országos tanács szombati üléséről a belső ellenzék kivonult, tiltakozva amiatt, hogy a tisztújításon nem csak a kongresszusi küldöttek szavazhattak.

2009. 03. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csitultak az elmúlt hetekben fellángolt belharcok a Magyar Polgári Párt hét végi, helyenként éles vitákkal tűzdelt kongresszusa nyomán. A hosszú évekig civil szervezetként működő, az erdélyi magyar politikában a választás szabadságát hirdető alakulat abból az alkalomból tartotta országos tanácsa első ülését szombaton Gyergyószentmiklóson, hogy a román igazságszolgáltatás éppen egy évvel ezelőtt hozott határozatot a párt bejegyzéséről. Csakhogy a Hargita megyei kisvárosban rendezett, ünnepinek szánt kongreszszus nem hozott kibékülést Szász Jenő elnök és ellenfelei között, sőt sokak szerint a továbbiakban fennáll a szervezet szakadásának veszélye. Szász – aki 1996–2008. között Székelyudvarhely polgármestere volt, jelenleg pedig Hargita megyei önkormányzati képviselő – az elmúlt időszakban többször amellett foglalt állást, hogy nem időszerű a tisztújítás a párt élén, és a kongresszusnak mindössze meg kell erősítenie az elnökséget.
Ezzel szemben a pártelnök politikáját bíráló, főleg az MPP Kolozs és Kovászna megyei szervezete köré csoportosuló ellenzék erőteljesen szorgalmazta a megújulást, sőt sokáig úgy tűnt: Csinta Samu háromszéki ügyvezető elnök személyében Szásznak komoly kihívója akad. Csinta azonban Gyergyószentmiklóson bejelentette, a belső feszültségek miatt nem indul az elnöki tisztségért, kompromisszumként azonban azt javasolta, novemberig hívjanak össze rendkívüli tisztújító kongresszust. Javaslatát nem bocsátották szavazásra, elfogadta viszont az országos tanács Szász Jenő kezdeményezését, miszerint a kongresszuson a testületbe delegált 144 küldött mellett kapjanak szavazati jogot a megyei küldöttek tanácsainak tagjai, valamint a tavalyi helyhatósági választásokon mandátumot szerzett tisztségviselők, azaz további 281 küldött is. Ez óriási felháborodást váltott ki a küldöttek egy része körében, akik – miután hiábavalóan figyelmeztettek a döntés alapszabály-ellenes voltára – közül negyvenen tiltakozásképp faképnél hagyták a kongresszus munkálatait. Közöttük Gergely Balázs kolozsvári MPP-elnök, aki – paródiának nevezve a tisztújítást – bejelentette: lemond pártbeli funkciójáról, Gazda Zoltán Kovászna megyei alelnök pedig úgy vélekedett: a történtek pártszakadáshoz vezethetnek. Az ülés végén Szász Jenőt nagy többséggel újraválasztották; mindöszsze 27 voksot szerzett „névtelen” ellenfelével, Bartha Jenővel szemben, az elnök pedig a 2012-es romániai helyhatósági választásokra való felkészülést nevezte az MPP legfontosabb feladatának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.