Szobafogság a külképviseleten

Csaknem fél éve él önkéntes száműzetésben a chisinaui román nagykövetségen egy önmagát a kommunista hatóságok politikai bosszúja áldozatának tekintő moldovai testvérpár. Az egykor nagy befolyással bíró elnöki tanácsos, Sergiu Mocanu fiainak kálváriája mélyen rányomja bélyegét a rendkívül feszült román– moldovai kapcsolatokra.

2009. 03. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két ország történetében példátlan esettel kénytelen szembesülni a román és a moldovai diplomácia, amelynek orvoslására mindeddig egyik fél sem talált megoldást. Tavaly szeptember 25. óta Románia chisinaui nagykövetségén tartózkodik Vladimir Voronin államfő volt tanácsadója, Sergiu Mocanu két fia, védelmet kérve a román államtól. A 22 éves Adrian és a 25 éves Roman ellen súlyos testi sértés alapos gyanújával indított bűnvádi eljárást augusztusban a Moldovai Köztársaság ügyészsége egy diszkóverekedés miatt. Noha az idősebbik Mocanu fivérről bebizonyosodott, hogy az incidenskor nem tartózkodott a szórakozóhelyen, és csak később sietett öccse segítségére, a nyomozó hatóság szeptember közepén mindkettőjüket vizsgálati fogságba helyezte. Hosszas bírósági eljárás nyomán fellebbezésüknek helyt adtak, és szabadlábra kerültek, ezt kihasználva pedig átugrották a diplomáciai kirendeltség kerítését. Mocanuék arra hivatkozva folyamodtak a román állam védelméért, hogy koncepciós per áldozatai, szerintük ugyanis a chisinaui kommunista rezsim rajtuk akarja megbosszulni apjuk politikai tevékenységét.
Márpedig amennyire közismerten cseng Sergiu Mocanu neve moldovai politikai berkekben, pályája épp annyira ellentmondásos. Jóformán nem akad párt, amelyikben meg ne fordult volna: alelnöki posztig vitte a Romániával való egyesülést zászlajára tűző moldovai kereszténydemokrata, a liberális, később pedig a Prut menti köztársaság első államfője, Mircea Snegur vezette demokrata alakulatban. Jelentős pálfordulást hajtott végre 2004-ben, amikor beállt a kommunista párt chisinaui főpolgármester-jelöltjének stábjába, mindez pedig megnyitotta előtte a felfelé vezető utat, ugyanabban az évben ugyanis Vladimir Voronin államfő kinevezte speciális ügyekért felelős tanácsadójának. Mocanu 2007-ben vált a Romániát gyakran revizionizmussal vádoló Voronin kegyvesztettjévé, vélhetően a kommunista vezető számára tarthatatlan eszméi miatt, amelyeket az elnöki hivataltól történt távozása után Népi Cselekvési Mozgalom néven alapított politikai alakulatával már nyíltan felvállal. Ezek lényege, hogy Moldovának le kell mondani az 1991-es polgárháború nyomán függetlenedett szakadár Dnyeszter menti köztársaságról, és egyesülnie kell Romániával. Sergiu Mocanunak a bukaresti közméltóságoknál, pártoknál lefolytatott kilincselése révén sem sikerült mindeddig elérnie, hogy fiait Romániába menekítse, és az ellenük indított eljárást a bukaresti hatóságok folytassák le, noha a család öt éve román állampolgársággal is rendelkezik. Bukarest az apa politikai pályájának ellentmondásossága, valamint a Chisinauhoz fűződő fagyos viszonya miatt ódzkodik a Mocanu fivérek ügyének felkarolásától, és a román hatóságok mindeddig csak arra szorítkoztak, hogy elutasították a moldovai főügyészség kiadatási kérelmét, egyúttal megtűrik a chisinaui nagykövetségen a két fiatalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.