A Borovszky-csapat újabb milliói

Újabb gyanús megbízási szerződésekre derült fény a Borovszky-ügyben. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium jogi főosztálya elismerte, hogy az azóta állásából felfüggesztett esélyegyenlőségi főigazgatónak és munkatársainak cégei nemcsak a tárca háttérintézményeivel, hanem közvetlenül a minisztériummal is nagy összegű szerződéseket kötöttek.

Munkatársunktól
2009. 04. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arcpirító Magyar-javaslat? A nagyszámú külföldi hallgatót oktató magyar egyetemeknek komoly hátrányt jelentene, ha törvényerőre emelkedne a nemzetközi jellegű felsőoktatásról szóló törvénymódosítási javaslat – mutatott rá Pósán László fideszes országgyűlési képviselő. A Debreceni Egyetemen tanító politikus szerint a minimálisan 30 százalékban külföldieket oktató felsőoktatási létesítmények, intézmények létesítését megengedő módosítás hazai költségvetési források felhasználásával teremtene konkurenciát azoknak az egyetemeknek, amelyek a szűkös normatívát – színvonalas képzésüknek köszönhetően – külföldi hallgatók által fizetett térítési díjakkal egészíthetik ki. A javaslat elfogadása esetén ugyanis a nemzetközi jellegű intézmény külföldi hallgatók után is jogosult lenne normatív támogatásra, vagyis indíthatna számukra államilag finanszírozott kurzusokat – közölte. A Magyar Bálint (SZDSZ) nevével fémjelzett, lapunk által ismertetett, március végén benyújtott módosítási javaslatot arcpirítónak és felháborítónak nevezte Pósán, ami nemcsak a magyar egyetemek és főiskolák érdekeit sérti, hanem a magyar adófizetőkét is. (D. M.)


Két hét várakozás után az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) jogi főosztálya lapunk kérdésére elismerte, hogy az esélyegyenlőségi főigazgató és munkatársainak cégei közvetlenül a Hiller István (MSZP) vezette tárcától is kaptak megbízásokat. A rendelkezésünkre bocsátott adatokból kiderül: Borovszky Tímea cége, a Res Judicata Bt. 2006. március 1-jétől december 31-ig állt szerződésben a tárcával, és havi bruttó 300 ezer forintot kapott azért, hogy szakmailag együttműködjön az antidiszkriminációs jelzőrendszer kistérségi és megyei koordinátoraival. Emlékezetes: Nagy Attila, a hátrányos helyzetű fiatalokat segítő, az oktatási tárca által finanszírozott mentorprogram korábbi igazgatója szerint ugyanebben az évben a program költségvetésének terhére a tárca több mint 4,2 millió forintos hirdetési feladattal bízta meg Borovszky cégét. Tavaly a főigazgató hárommillió forinthoz jutott szakértésért a szintén a minisztériumhoz tartozó Educatio Kht.-től.
*
Az OKM adatai szerint Borovszky két munkatársának, Bernáth Gábornak és Kadét Ernőnek a cége, az OPRE Bt. is folyamatos szerződésben állt a Hiller-tárcával. A cég több mint két éven keresztül adott tanácsot a tárcának havi háromszázezer forintért. Ugyanez a cég még Magyar Bálint idején, 2006 februárjában egymillió forintot kapott A jászladányi iskolaügy a magyar sajtó tükrében című tanulmány elkészítéséért. Az OPRE egyébként tavaly a minisztérium háttérintézményének, az Educatio Kht.-nek is dolgozott, nekik interjúkat készített 540 ezer forintért Mohácsi Erzsébet könyvéhez. Ismert: Kadét Ernő, Borovszky bizalmasa a Kadét ÉP-Terv Kft.-ben is érdekelt, amely tavaly két részletben összesen 4,13 millió forintot kapott az Educatio Kht.-tól szakértésért. Kadét egyben a Kállai Mária Egyesület projektvezetője is, amely tavaly a Hiller-tárca másik háttérintézményénél, az OKM Támogatáskezelő Igazgatóságánál kiírt pályázaton nyert több mint 9,5 millió forintot a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatására.
Borovszky, Bernáth és Kadét cégén kívül azzal a Mesterházy Balázzsal is szerződéses viszonyban állt a minisztérium, akivel több egybehangzó sajtóhír szerint Borovszky szoros kapcsolatot ápol. Mesterházy 2007 decemberéig az OKM fejlesztési főosztályának vezetője volt, ám ekkor hirtelen megvált posztjától, és megalapította cégét, a Multiply Consulting Kft.-t. A tárca tájékoztatásából nem derül ki, hogy ezek után az OKM melyik egysége bízta meg tavaly decemberben Mesterházyt azzal, hogy véleményezze az Új Magyarország fejlesztési tervet. Mesterházy tarifája elképesztő: napi 60 ezer forintért ad tanácsot. A volt főosztályvezetőnek nyárra is jutott zsíros megbízás: cége augusztus 8. és október 15. között felmérést készített a minisztérium számára több mint 9,5 millió forintért. Arról nem kaptunk tájékoztatást, hogy miről szólt a kutatás, de úgy tudjuk: a hatástanulmány az Útravaló ösztöndíjprogramhoz kapcsolódott, amelynek előkészítésében és koordinálásban főszerepet játszott Borovszky Tímea.
Emlékezetes: a Borovszky-ügyet Nagy Attila, a mentorprogram korábbi igazgatója robbantotta ki, aki azt állította, hogy a főigazgató saját érdekeltségébe tartozó cégeknek, alapítványoknak adott több millió forintos megbízásokat a hátrányos helyzetű diákok tanulmányaira elkülönített keretből. A vádak nyomán Hiller István belső vizsgálatot és fegyelmi eljárást indított Borovszky ellen, majd felfüggesztette állásából a főigazgatót, és feljelentést tett. Jelenleg az ügyészség nyomoz az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.